Margreet de Hoog

Reisadviseur uit Enschede

06-45776708

Een skyline van wolkenkrabbers en iconische bouwwerken, luxe hotels, culturele hoogtepunten en een duizend-en-één-nacht ervaring in de woestijn.
Dit keer mag ik op reis naar Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Nog niet zo lang geleden was het emiraat Abu Dhabi, wat ‘Land van de Gazelle’ betekent in het Arabisch, niet veel meer dan een woestijn, waar hier en daar een oase met een dorpje te vinden was. Intussen is het gebied getransformeerd tot een moderne, kosmopolitische stad en ontwikkelt het zich in rap tempo tot dé culturele hotspot van het Midden-Oosten.

Abu Dhabi heeft zich op een geheel andere manier ontwikkeld dan Dubai. Het emiraat is altijd traditioneel gebleven en heeft zich lange tijd afzijdig gehouden van het toerisme. Tegenwoordig is Abu Dhabi het emiraat van de contrasten.
De pracht en praal van het Emirates Palace, de Etihad Towers, spectaculaire musea zoals het Guggenheim Abu Dhabi en het onlangs geopende Louvre Abu Dhabi en niet te vergeten de sprookjesachtige Sheikh Zayed moskee. Daarnaast is er het entertainment eiland Yas Island met Ferrari World, Warner Bros World Abu Dhabi en het Yas Marina Formule 1 circuit. We gaan ze allemaal bezoeken…..

Abu Dhabi
Allereerst mag een wandeling langs de 8km lange Corniche Road en het gelijknamige strand niet ontbreken. Vooral in de avond is het hier gezellig druk met locals en toeristen die samenkomen om te relaxen, te wandelen en te genieten van het uitzicht. Aan het einde van Corniche Road ligt het immense hotelcomplex Emirates Palace. Dit hotel is het meest luxueuze hotel in heel Abu Dhabi, waar alles écht goud is wat er blinkt. Het hotel is een bezoek zeker waard, al was het alleen al om een ijsje of cappuccino met goud te nuttigen.
Naast het hotel vind je de iconische Etihad Towers, bestaande uit 5 opvallende torens. Vanaf de 74e verdieping heb je een 360 graden uitzicht over de skyline en de Corniche.
Emirates Palace Abu Dhabi

Dan is het tijd voor een bezoek aan de prachtige Sheikh Zayed Moskee. Deze moskee is in alle opzichten groots: het biedt plaats aan ca. 40.000 gelovigen en beschikt over 82 koepels, 1000 pilaren en in de gebedsruimte ligt het grootste handgeweven tapijt ter wereld van maar liefst 5600 m2. De ingetogen buitenkant van wit marmer met gouden accenten vormt een groot contrast met het uitbundige, kleurrijke interieur met de prachtige kroonluchters van Swarovski kristal, waaronder de grootste ter wereld: deze heeft een diameter van 10 en een hoogte van 15 meter en weegt 12 ton! We kijken onze ogen uit.
De entree tot de moskee is gratis. Houd wel rekening met de strikte kledingvoorschriften.
Sheik Zayed Moskee

De volgende iconische bezienswaardigheid is het prestigieuze museum Louvre Abu Dhabi, dat in 2017 op Yas Island haar deuren heeft geopend, en het zuster museum is van het Louvre museum in Parijs. Dit indrukwekkende complex, dat is overdekt door een koepel van metalen sterren, bestaat uit maar liefst 55 gebouwen met in totaal 23 tentoonstellingsruimtes. Ruim 600 kunstwerken uit de hele wereld zijn hier te bewonderen, waaronder grote namen als Rembrandt, Van Gogh, Mondriaan, Da Vinci en Manet. Vanwege de spectaculaire architectuur is een wandeling door het gebouw zelf al een hoogtepunt op zich! Louvre Abu Dhabi

Naast de musea zijn de attractieparken het hoogtepunt op Yas Island, het entertainment eiland van de stad, op slechts 30 minuten rijden van het centrum. Je vindt hier allerlei pretparken, én het grootste winkelcentrum van de stad Yas Mall, met keuze uit ruim 370 winkels van bijna alle bekende internationale mode merken en volop restaurants en eetgelegenheden.

We beginnen bij Warner Bros. World Abu Dhabi. Dit in 2018 geopende pretpark heeft in totaal 29 attracties verdeeld over zes verschillende gebieden waaronder Gotham City, Cartoon Junction en Warner Bros Plaza. Uiteraard zijn alle bekende karakters volop aanwezig zoals Scooby Doo, de figuren uit Looney Tunes en striphelden zoals Batman, Superman en Wonder Woman.
Zoals veel andere pretparken in de regio is ook Warner Bros World volledig overdekt. Binnen vergeet je dit soms, de ‘lucht’ is namelijk levensecht en kleurt in de loop van de dag van licht naar donker. Door de enorme oppervlakte van het pretpark behoort Warner Bros World tot de top drie van grootste overdekte pretparken van de wereld.
Warners Bros. World Abu Dhabi

Ook bezoeken we Ferrari World, dat volledig in het teken staat van het beroemde sportwagen merk. Het is met 86 duizend vierkante meter het grootste indoorpretpark ter wereld en opvallend vanwege het knalrode dak met Ferrari logo van 65 x 48 meter.
Ferrari World heeft onder andere de snelste achtbaan ter wereld. Binnen 4 seconden na lancering ga je naar een snelheid van 240 km/u en word je blootgesteld aan de G-krachten die piloten van F16 vliegtuigen ervaren. Ook heeft het de steilste achtbaan ter wereld, met een klim direct na de start van maar liefst 51 procent waarna de achtbaan wordt losgelaten op het traject met onder andere de grootste looping ter wereld.
Ferrari World Abu Dhabi

Naast Ferrari World ligt het Yas Marina Circuit.
Dit hypermoderne circuit telt 20 bochten en wordt ook wel het Arabische Monaco genoemd omdat het aan diverse jachthavens is gelegen. Het iconische Yas Viceroy hotel is deels over het circuit gebouwd. Op dit circuit strijdt Max Verstappen jaarlijks om de winst in de Formule 1, maar jij kunt zelf ook dit bijzondere circuit op, een absolute aanrader!  Je kunt diverse tours boeken of tegen betaling meerijden, maar een leuk alternatief: het circuit is elke dinsdag vanaf 18.00u gratis geopend voor het publiek en mag je er wandelen, joggen, hardlopen of fietsen (te leen). Het fietsen moet je van te voren wel even aanmelden: https://www.yasmarinacircuit.com/en/products/whats-on-track/trainyas/
Yas Marina Circuit Abu Dhabi 
Op sportief gebied biedt Abu Dhabi sowieso voor elk wat wils. Ook golfliefhebbers kunnen zich hier prima vermaken. Wij bezochten de Abu Dhabi Golf Club, een prachtige, deels verlichte 27 holes baan met een indrukwekkend, iconisch clubhuis: een enorme valk die met gespreide vleugels bovenop een golfbal zit.

Een andere iconische bezienswaardigheid van Abu Dhabi is natuurlijk de woestijn. Een woestijntocht mag dan ook niet ontbreken. Wij gaan voor de Desert Sunset Drive & BBQ. Dat betekent scheuren in een 4x4 door een paar van de grootste zandduinen, daarna pure stilte tijdens de zonsondergang in deze indrukwekkende omgeving. Fantastisch! Vervolgens rijden we naar een woestijnkampement voor een uitgebreide BBQ inclusief show met buikdansers. En voor de liefhebbers: sandboarden, henna schilderen en souvenirs aanwezig.
Desert Sunset Abu Dhabi

Abu Dhabi, wat een veelzijdige bestemming en een bezoek zeker waard, vooral als je houdt van luxe hotels, winterzon en strand en je daarnaast iets -bijzonders- wilt ondernemen.

Deze reis is mogelijk gemaakt door:
Dep. of Culture and Tourism Abu Dhabi Etihad Airways hala Abu Dhabi 

 

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding