Dianne Hoffer-Grent

Reisadviseur uit Hoogkarspel

0228-564255

RUIG EN AVONTUURLIJK IJSLAND

November 2010 reis ik af naar de meest noordelijke hoofdstad van Europa en laat ik me verrassen door de werkelijk adembenemende natuur van IJsland! In circa 3 uur land ik op de luchthaven Keflavik. Na aankomst direct door naar de Blue Lagoon: een natural spa. Hier genoot ik van het sprookjesachtige blauwige water met een temperatuur tussen de 36° en 62° en is vooral bekend om zijn mineraalrijke, geneeskrachtige zeewater. Het water in de lagoon bestaat uit 2/3 zoutwater en 1/3 zoetwater uit de warmwaterbron. Ze zeggen dat het water goed voor je is omdat het bacteriën bevat (die nergens anders op de wereld voorkomen), mineralen en silicone-achtig spul wat werkt als een reinigend masker.

Dag 2 brachten we een bezoek aan het Thingvellir Nationaal Park waar het oudste parlement van de wereld werd gesticht. Bovendien is Thingvellir een prachtig natuurgebied, gelegen op de Midden-Atlantische rug waar de Euraziatische- en de Noord-Amerikaanse plaat elkaar ontmoeten. Het nationaal park biedt prachtige vergezichten over het glinsterende, diepblauwe water van het Thingvallavatn-meer.

Door naar de wereldberoemde geisers! De Strokkur Geiser, het vormt een mooie blauwe waterbel voordat het hete water een 20-tal meter de lucht inspuit. Dit gebeurt om de 5 minuten. Een spectaculair gezicht.
Van de vele watervallen zag ik een van IJslands mooiste: de Gullfoss. Omdat het zo koud was in november is de helft van de waterval bevroren, indrukwekkend! Het water dondert zo'n 32 meter naar beneden in een smalle ravijn.

Dag 3 werd een heel gave dag wat begon met een wandeling over de Sólheimajökull gletsjer, een uitloper van de Myrdalsjökull, in Zuid-IJsland. Met stijgijzers aan, pikhouweel mee maak ik een adembenemende gletsjertocht over de Sólheimajökull. Tijdens de tocht vertelt de gids boeiende verhalen over hoe gletsjers ontstaan en evolueren. En last but not least mag ik zelfs een ijswand beklimmen. Zwaar dat dat is! Maar het is me gelukt om tot 3/4 van de wand te komen, trotser dan trots daal ik weer af naar beneden, wat een geweldige ervaring!

Onderweg naar het Silfra-meer op dag 4, waar we zullen gaan snorkelen, stoppen we eerst bij The Blue Mountains voor een ondergrondse wandeling door enkele lavagangen. Gewapend met mijnwerkershelm dalen we af om het gangenstelsel te ontdekken. Soms plat op m'n buik kroelend en zo donker als ik weet niet wat.

Dan de bus in op weg naar het snorkelavontuur in het Silframeer. Het is het helderste meer ter wereld. Het is die dag -15° en het omkleden in de buitenlucht klinkt dan minder aanlokkelijk. Gekleed in een drysuit gaan we het water in om deze tocht te ondernemen. Als een soort Sumo worselaar proberen we al drijvend vooruit te komen. En mede door de kou worden we hierdoor heel melig van. Bij het verlaten van het water bevriezen de pakken direct wat het lopen en uittrekken van de pakken niet makkelijker maakt. Maar des te hylarischer!

Ook verkennen we het bergzame buitengebied van Reykjavik. In de ochtend gaan we naar het Hellisheiði lavaplateau Hier staan quad's klaar, waarmee we een spectaculaire tocht maken. Iedereen wordt voorzien van thermische en waterproof kleding en uitgebreide instructies. Over gravelwegen, onverharde wegen en door de sneeuw maken we een avontuurlijke tocht. Het is genieten van prachtige vergezichten. En zullen we vanavond nog mee met de Noorderlicht tour? Na vele discussies beslissen we uiteindelijk van niet. En achteraf gelukkig maar, want hij was niet te zien die avond/nacht.......

Reykjavík, een mix tussen dorp en stad, laat wel een heel speciaal gevoel achter. Het hele jaar door is er van alles te beleven en zijn er tal van excursiemogelijkheden. Naast de vele musea die er te vinden zijn, kent de stad in het weekend een bruisend uitgaansleven met grote discotheken en talloze cafés met live muziek. Ook culinaire fijnproevers komen in Reykjavík volop aan hun trekken, want de stad kent veel restaurants van zeer hoge kwaliteit. Reykjavik beschikt over ruime winkelmogelijkheden, zowel in het centrum als in de overdekte winkelcentra Kringlan en Smáralind.

Het bijzondere aan deze reis was het winterse aspect. Pas om 09:30 uur werd het licht en 's middags om 16:00 uur werd het alweer donker. Ook de kou en de geweldige activiteiten dragen bij aan een onvergetelijke reis en graag ga ik er nog eens naar terug. Wellicht dan in de zomer? Tip: op weg naar Amerika of Canada, vlieg met IcelandAir! Want dat kunt u een gratis stopover in IJsland maken. Dat ga ik binnenkort ook eens doen, want het Noorderlicht zou ik daar graag nog eens aanschouwen!

U ook? Mail of bel mij dan, ik ben u graag van dienst!

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding