Dianne Hoffer-Grent

Reisadviseur uit Hoogkarspel

0228-564255

Rhodos: Griekenland zoals het hoort te zijn!

Juli 2004

Rhodos is het grootste eiland van de Dodecanesos en het bevindt zich in het zuidoosten van de Egeïsche zee. Het eiland deed me erg aan Kreta denken. De bergen en de vlaktes vol met olijfbomen, de stranden, de cultuur, het klimaat.

Rhodos heeft al jaren een zeer goede infrastructuur en daarom heeft het zich toeristisch goed ontwikkeld. Rhodos is een langwerpig eiland met helemaal in het noorden de hoofdstad Rhodos-stad. Rhodos-stad is een prachtige stad met een indrukwekkende vesting, twee leuke havens en een mooi zandstrand. Deze stad is vooral bekend vanwege de ridders die hier in de middeleeuwen hebben geleefd.

Tegenwoordig bestaat de stad uit het oude deel, het stadsdeel binnen de muren, waar zich gezellige terrasjes, restaurantjes, souvenirwinkels, en geplaveide steegjes bevinden en de nieuwe stad, waar zich de moderne winkels bevinden en waar het heerlijk winkelen is. Het toerisme heeft zich dan ook dicht bij deze stad enorm ontwikkeld. Zo zijn er aan de westkust bij Ixia, Trianda en Ialyssos heel veel luxe hotels, maar ook goedkopere appartementen gebouwd. Hetzelfde is ook aan de oostelijke kust gebeurd bij de plaatsen Kalithea en Faliraki. Het grootste verschil tussen de west- en oostkust zijn de stranden. Wie van zandstranden houdt moet voor de oostkust kiezen (bij Faliraki) en wie van kiezelstranden houdt kan beter voor de westkust kiezen (bij Ixia en Trianda). Het centrale en zuidelijke deel van Rhodos zijn veel rustiger dan het noordelijke, maar ook hier is van alles te doen en te zien, de natuur is hier erg mooi. Daarom is het aan te raden om een auto te huren om het "echte" Rhodos te ontdekken.

RHODOS STAD: 't het oude deel is nog helemaal omsloten door de stadsmuur. Bezichtig zeker de 'vuurtoren' van Rhodos. Vanaf de pier heb je uitzicht over het oude gedeelte van Rhodos dat nog helemaal omsloten is door de stadsmuur. We lopen richting het oude stadsdeel en gaan daar door een poort naar binnen. De straat in dit gedeelte bestaat uit allemaal kleine, rechtopstaande steentjes. We beklimmen een oude kerktoren en hebben vanaf daar uitzicht over de stad en de zee. Even verder lopen we langs het Grootmeesterspaleis. Via een brug over, vermoedelijk, de vroegere gracht rond de stad, verlaten we de oude stad en komen we weer in het nieuwe gedeelte. Hier raken we de weg kwijt. We dwalen wat door een gedeelte van Rhodos-stad en eigenlijk is het best leuk om te zien hoe de Griek in dit niet-toeristische deel van Rhodos-stad leeft.

Even later vinden we de juiste weg weer en komen we terug op de hoofdstraat. We gaan zitten op een terrasje aan de Mandraki-haven.

CRUISE
Vandaag maken we een cruise langs de oostkust van Rhodos.De boot gaat voor anker in de Anthony Quinn baai. Deze baai is vernoemd naar de acteur Anthony Quinn, die hier ooit een van zijn films opnam. Hier kunnen we even een duik in het zoute water nemen. De boot vaart verder naar Stegna. Hier gaat hij opnieuw voor anker en worden alle passagiers met kleine bootjes aan land gebracht. Dit duurt wel even aangezien er ongeveer 200 mensen aan boord zijn.Aan land staat een barbecue voor ons klaar. Op de terugweg gaan we nog een keer voor anker bij Tsambika-beach, het mooiste strand is van Rhodos.

IXIA
Het strand van Ixia ligt aan de Egeïsche zee en is zeker geen zandstrand. Grote kiezels liggen er op dit strand en de wind waait er erg hard. Dat is wel lekker, anders zou het hier erg warm zijn.

TASSOS-BEACH
We rijden door de bergen, een woest landschap, naar Tassos. Tassos-beach is een mooi zandstrand (met heel kleine kiezeltjes) met ligstoelen en parasols, afgewisseld met rotspartijen.
We snorkelen en liggen hier de hele middag op het strand. Het leven onder water is hier echt bijzonder. De vissen hebben schitterend mooie kleuren. Tussen de rotspartijen zien we ook nog ander leven. Helaas zien we geen inktvissen, die hier, volgens de gidsen, veel voor moeten komen.
Het loopt tegen de avond als we teruglopen naar de hoofdstraat die ongeveer 100 meter achter het strand langs loopt. Hier merk je echter helemaal niets van omdat het strand door een rotswand afgescheiden wordt van de weg en het strand veel lager ligt dan de weg.

SPONZENEILAND SYMI
Vandaag maken we een excursie naar Symi, een sponzeneiland net ten noorden van Rhodos.
We varen met een catamaran naar Symi. Na ongeveer anderhalf uur varen komen we aan in het dorpje Panormitis. Hier staan eigenlijk alleen een kerkje en een klooster.

We gaan terug naar de boot en varen naar het dorpje Symi. Het is ongeveer 45 minuten varen. De huizen zijn tegen de bergwand aan gebouwd en hebben allemaal verschillende kleuren. We gaan de boot af en zoeken een restaurantje op voor een kleine lunch.
Daarna lopen we verder het dorpje in. We maken heel wat foto's want er zijn veel pittoreske huisjes en mooie plekjes. We hebben drie uur de tijd om rond te lopen, sponzen of souvenirs te kopen of te zwemmen. We nemen honingzeep als cadeautje mee voor de thuisblijvers samen met een paar sponzen.

LINDOS & KALLITHEA
De auto geparkeerd aan de rand van het dorpje.Vanaf hier kunnen we te voet naar de Acropolis of op de rug van een ezel naar boven. Wij gaan lopen, door smalle steegjes en daarna een honderdtal traptreden op. We hebben vanaf de Acropolis een schitterend uitzicht.

We gaan weer verder naar de zeven bronnen bij Kallithéa. Hier zijn zeven waterbronnen met water dat je zo kunt drinken. Er is een tunnel gemaakt (186 m lang) om water van de ene kant naar de andere kant van de berg te krijgen om daarmee het land te irrigeren.

VLINDERVALLEI
Duizenden vlinders fladderen in het dal rond. De aantrekkingskracht voor deze vlinders is waarschijnlijk de geur van de amberbomen in dit gebied. Een echte aanrader dit park, prachtig!

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding