Special Maart

POLEN - dichtbij en verrassend mooi

POLEN - dichtbij en verrassend mooi

Er zijn van die vakantiebestemmingen waar u misschien niet meteen aan denkt, maar die uitpakken als een verrassend goede keuze. Zowel voor liefhebbers van culturele tripjes als voor de natuurliefhebber. Zo is Polen de laatste jaren steeds meer in trek bij vakantiegangers. Lees wat dit prachtige land te bieden heeft.

Polen verdient het om ontdekt te worden!

Ontdek POLEN – dichtbij en verrassend mooi!

Polen is erg in trek bij liefhebbers van culturele (steden)tripjes, maar ook voor natuurliefhebbers is er genoeg te doen. De rijke geschiedenis van Polen en de ligging op belangrijke handelsknooppunten hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan culturele invloeden. En waar kunt u die invloeden beter ervaren dan in één van de grote steden van Polen? 

Krakow: het Florence van Polen

Krakow

Eén van de pareltjes onder de Poolse steden is Krakow. Tegenwoordig is het een studentenstad, maar lang geleden was het de hoofdstad van Polen. Deze periode heeft overduidelijk zijn sporen nagelaten in het historische centrum: met de vele bezienswaardigheden wordt de stad ook wel het Florence van Polen genoemd en staat het centrum al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Excursies: Wieliczka zoutmijn of Vernietigingskamp Auschwitz.

Warschau: een moderne oude stad

Warschau

De huidige hoofdstad van Polen lijkt op het eerste gezicht een originele oude stad, maar niets is minder waar. Het centrum werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Na de oorlog heeft men het centrum aan de hand van foto’s herbouwd, zodat zij haar 17de- en 18de-eeuwse uiterlijk weer kreeg. Dit leverde de stad in 1980 een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op.

De meeste historische bezienswaardigheden van de hoofdstad bevinden zich langs de zogenaamde Koninklijke Route (Trakt Królewski). TIP: combineer bezoek aan Warschau met bezoek aan Lodz!

Lodz: een “must see”

Lodz

Lodz was in de negentiende eeuw een welvarende textielstad en bouwt dat rijke imago nu weer op door de organisatie van een halfjaarlijkse grootse Fashion Week met steeds grotere internationale faam. Het straatbeeld en ook de sfeer van Lodz wordt bepaald door de villa’s en art nouveau paleizen van de vroegere textielbaronnen, die u nu voornamelijk aantreft in de populaire winkelstraat ulica Piotrkowska. Lodz ligt op 135 km ten zuidwesten van Warschau. Met de trein bent u er vanuit Warschau op 2 uur.

Gdansk: de glorie van de Hanze

Gdansk

Gdansk is een prachtige stad aan de Oostzeekust met een eeuwenoude geschiedenis. Ooit was het één van de rijkste en belangrijkste Hanzesteden en had het levendige culturele en commerciële banden met de Lage Landen. De stad is rijk aan historische bezienswaardigheden, musea, kerken en galeries. De ideale plek om van de zee te genieten is het zandstrand tussen Sopot en Gdansk Nowy Port. Verder heeft Gdansk, zoals veel Poolse steden, een uitgebreid uitgaansleven met veel restaurants, cafés en terrasjes.

Excursies: het grootste Middeleeuwse kasteel van Europa in Malbork of een boottrip naar het schiereiland Hel.

Wroclaw: bruggenstad

Wroclaw

Wroclaw – de vierde stad van Polen – ligt op een kruispunt van vroegere staten en culturen en dit heeft de stad een uniek multicultureel tintje gegeven: met name invloeden van Bohemen, Oostenrijk en Pruisen zijn terug te zien in de architectuur van de stad. De stad is vooral bekend door de ligging aan de Oder: niet alleen strekt de stad zich uit over beide oevers, maar ook op twaalf eilanden in de rivier. Bovendien zijn er in de stad ruim 130 bruggen te vinden. Sinds 2019 met directe KLM verbinding vanuit Amsterdam.

Ongerepte natuur: van het oerbos tot het Land van de Duizend Meren!

Unieke landschappen

Op het gebied van natuur kunt u Polen een uniek land noemen. Er zijn namelijk weinig landen binnen Europa waar nog zo veel ongerepte en unieke landschappen terug te vinden zijn. In totaal liggen er verspreid over Polen 23 nationale parken en een ontelbaar aantal natuurreservaten.

Tête-à-tête met Wisent in Bialowieza Oerbos

Bialowieza Oerbos

Bialowieza Nationaal Park is één van de oudste nationale parken en reservaten in Europa en is wereldwijd beroemd vanwege het ongerepte oerbos en de wisent. Het aantal vrij in het wild levende wisenten – de grootste zoogdieren van Europa – bedraagt momenteel meer dan 300 stuks. Dit is het best bewaarde laaglandoerbos van Europa. Geen enkel ander bosgebied laat zo goed zien hoe Europa er vele eeuwen geleden qua natuur uit heeft gezien. In het dagelijks geopende bezoekerscentrum leert u dit ongerepte landschap kennen en kunt u excursies boeken.

Wandelen in de Tatra Nationaal Park

Tatra Nationaal Park

Het Tatra Nationaal Park ligt aan de grens met Slowakije. Het maakt deel uit van het Karpatengebergte. Het park dankt haar schoonheid aan een enorm aantal plantensoorten, diersoorten en gletsjermeren. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in het nationale park is het meer Morskie Oko. Tevens zijn de Mickiewicz Wodogrzmoty watervallen zeker een bezichtiging waard. Een belangrijk pluspunt van het Tatra Nationaal Park is dat het eenvoudig te bezoeken is door toeristen, met duidelijk aangelegde wandelpaden.

Ontdek Polen op de fiets

Ontdek Polen op de fiets

Fietstoerisme geniet steeds meer populariteit in Polen. Alle nieuw aangelegde fietspaden in de steden, al die fietspaden die kronkelend door prachtige bossen voeren, of de uitdagende mountainbikeroutes trekken jaarlijks duizenden toeristen. Om enkele te noemen: de Adelaarsnesten route (184 km) of Velo Malopolska (1000 km) in het zuiden, talloze fietsrouten aan de zeekust, 58 km lang fietsroute door het Bialowieza oerbos of de Green Velo fietsroute door de mooiste groene gebieden in Oost Polen (ca 2000 km).   

WARMIË EN MAZURIË - het Land van de Duizend Meren

Het land van de Duizend Meren

Het gebied Warmië en Mazurië ligt in het noordoosten van Polen. Glooiende velden, heuvels, bossen, akkers en meren, wisselen elkaar af in dit vriendelijke gebied. Dieren die u niet elke dag in Nederland ziet, maar hier veel voorkomen, zijn moeflons, herten, bevers en zwarte ooievaars en zwanen. Eigenlijk is de hele regio één grote Cittaslow waar rustzoekers kunnen wandelen, fietsen, vissen, paardrijden, of gewoon niets doen en ontspannen.

Polen boekt u bij uw reisagent

Let op: dit is slechts een selectie van ons totale reisaanbod. YourTravel biedt het grootste aanbod aan reizen en werkt samen met organisaties wereldwijd. Neem voor nog meer reismogelijkheden contact met uw Travel Agent op.

The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding