Special April

TUI Suriname

 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1
 • pic 1

Algemene informatie over Suriname

Suriname

Suriname, een enerverend land dat tussen de Atlantische Oceaan en Brazilië ligt. Het land heeft een ongerepte jungle, indianen, Saramakaners, bergen tot boven de 1200 meter en talloze rivieren. De hoofdstad Paramaribo is met zijn vele houten huizen en bezienswaardigheden voor bijna iedere bezoeker de fraaie entree.

Maar het land heeft zoveel meer te bieden, zoals watervallen, indrukwekkende stroomversnellingen (zogenaamde sula’s), een prachtige tropische flora, een imposante fauna en een fantastische gevarieerde keuken. De naam Suriname is afgeleid van het woord ‘Surinen’, dit was een indianenstam die leefde in het gebied dat tegenwoordig de landen Frans Guyana, Venezuela en Suriname omvat. Geniet en laat u meevoeren in het dagelijkse leven van de altijd vriendelijke, gastvrije en Nederlandssprekende bevolking.

Bezienswaardigheden

Bezoekers van Suriname moeten zeker aandacht hebben voor de unieke bouw van de kern van de stad Paramaribo, met de prachtige houten gebouwen in een architectuur van unieke eenvoud. Bezoek de houten kathedraal en het Fort Zeelandia, laatstgenoemde is eigenlijk een mausoleum waar alle pijn van het heden en het verleden verzameld ligt in een soort klein museum. Wie het mooie en indrukwekkende binnenland niet bezoekt, heeft Suriname eigenlijk niet gezien. Bekende toeristische plekken zijn Anaula, Danpaati, Awarradam, Palumeu, Kabalebo. Het kustgebied is historisch uitdagend op plaatsen zoals Frederiksdorp, Rust en Werk, Nieuw-Amsterdam, alle oude plantages uit de koloniale tijd. Dit gebied is ook bekend vanwege de grote hoeveelheid kustvogels die nergens ter wereld in zulke grote getale voorkomen.

Natuur

Suriname is zeer rijk aan natuurlijke hulpbronnen en wordt op grond daarvan wel als zeventiende land op de lijst van rijkste landen geplaatst. De natuurlijke hulpbronnen omvatten onder andere hout, bauxiet, goud en porseleinaarde (kaolien). Ook bevinden er zich kleine hoeveelheden nikkel, koper, platina, aardolie en ijzererts. Ongeveer 75 procent van het land is oerwoud en minder dan één procent wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden. Het landschap kan in drie delen worden onderscheiden. De kustvlakte is het vruchtbaarste gedeelte en heeft mangrovebossen, moerasgebieden, een aantal bananenplantages en rijstvelden. Ook wordt er aan (garnalen)visserij gedaan. Het tweede gebied is het landschap ten zuiden van de kustvlakte. Het is golvend en bestaat vooral uit zand ('Zanderij') en savanne. Het grootste gedeelte (drievierde van de oppervlakte) van Suriname is regenwoud en bergland, hier treft u van west naar oost het Acaraigebergte, het Grensgebergte en het Tumucumaque gebergte. Laatstgenoemde vormt de waterscheiding tussen de naar de oceaan (noordwaarts) en de Amazone (zuidwaarts) stromende rivieren. Er zijn bedreigingen voor de natuur, in het bijzonder door ontbossing en verontreiniging als gevolg van de mijnbouw (voornamelijk goudwinning). Suriname heeft echter een lange historie op het gebied van natuurbescherming en ook op dit moment zijn er verschillende organisaties actief, zoals Stinasu, ‘s Lands-bosbeheer en wwf-guiana’s.

Flora en Fauna

Aangezien Suriname voor meer dan 75% uit tropisch regenwoud bestaat, is er op natuurgebied bijzonder veel te beleven. Er zijn 19 ‘nature reserves’ en andere beschermde gebieden waar talloze planten, bloemen, zoogdieren en reptielen gespot kunnen worden. Vier soorten zeeschildpadden leggen tussen februari en augustus hun eieren op de Atlantische kust. In de moerasgebieden treft u vogels zoals de flamingo en rode ibis. Suriname heeft een tropische plantengroei, het aantal soorten planten bedraagt ongeveer 5000 stuks. In het regenwoud, dat een onderdeel van het Amazonegebied is, zijn meer dan 300 boomsoorten, orchideeën, de faya lobi (de bloem van de ‘vurige liefde’, de beroemdste bloem van het land), heliconia’s, hibiscus, palmen, cactussen en andere tropische bloemen. De dierenwereld is van een tropisch Zuid-Amerikaans karakter en omvat in hoofdzaak de fauna van het tropisch regenwoud. In Suriname vindt u veel apensoorten (acht soorten: de Satanaap, de Rode Brulaap, de Witkopaap, de Zwarte Slingeraap, het Doodshoofdaapje, de Surinaamse Zijdeaap, de BruineKapucijneraap en de Grijze Kapucijneraap) en meer dan 650 vogelsoorten. Dit zijn onder andere: arenden, parkieten, papegaaien, toekans en kolibries. Op zoogdiergebied kunt u in Suriname onder meer de jaguar, poema, luiaard en miereneter treffen. In de rivieren zwemmen kaaimannen, pirañas, otters en lamantijnen (ofwel zeekoeien). Ook zijn er diverse slangensoorten en vlinders, zoals de beroemde blauwkleurige morpho. Een interessante verschijning in de rivieren van het Surinaamse binnenland is de zeldzame reuzenotter. Hij kwam vroeger in het gehele Amazone gebied voor, maar is nu bijvoorbeeld in praktisch heel Brazilië uitgeroeid. Alleen in Suriname en in Peru zijn er nog redelijke populaties over. De reuzenotter kan tot twee meter lang worden en weegt dan ruim 30 kilo.

 logo

Let op: dit is slechts een selectie van ons totale reisaanbod. The Travel Club biedt het grootste aanbod aan reizen en werkt samen met organisaties wereldwijd. Neem voor nog meer reismogelijkheden contact met uw reisadviseur op.

Zoek & Boek in Suriname

The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding