Special April

De Dominicaanse Republiek

Dé ontdekking van een nog ongerepte natuur…

De Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek wordt gekenmerkt door een enorme geografische verscheidenheid, met een groot aantal totaal verschillende landschappen.

Hierdoor is het land een waar paradijs voor toerisme dat dicht bij de natuur staat en voor bezoekers die echt van de natuur willen genieten, ver weg van de gewoonlijke toeristische centra.

Ongetwijfeld vormt de ontdekking van deze uitzonderlijke natuur de grootste verrassing voor de reizigers die iets anders zoeken dan het “dolce farniente”.

Het land telt maar liefst:

  • vijf bergketens
  • tal van watervallen
  • 17 nationale parken
  • zeven natuurreservate
  • lagunes
  • 8.000 verschillende plantensoorten waarvan ongeveer een kwart inheems zijn (en 300 soorten orchideeën)

Voorts is er een fabelachtige fauna waar hagedissen leguanen ontmoeten en zeeschildpadden naast krokodillen het strand bezoeken. Tal van vogels ook, zoals pelikanen, fregatvogels, valken, …

Kortom, het eiland is een opmerkelijke bestemming voor de liefhebbers van ecotoerisme.

Ojos Indigenas in Punta Cana

Ontdekking van het ecologisch reservaat

Ojos Indigenas

Het ecologisch reservaat Ojos Indigenas behoort tot het domein van een gigantisch resort in Punta Cana. Dit resort ligt vlak bij de luchthaven en omvat onder meer het luxueuze boetiekhotel Tortuga Bay, The Westin Punta Cana en Four Points By Sheraton Punta Cana Village.

"Men vindt er ook één van de mooiste stranden van het land: Playa Blanca"

Het ecologisch park zelf, strekt zich uit over 600 hectaren en huisvest onder andere het ecologisch reservaat Ojos Indigenas. Het is voor iedereen toegankelijk, niet enkel voor de klanten van het resort. Het transport gebeurt met behulp van elektrische wagentjes, want de afstanden zijn behoorlijk lang. Een pad van twee kilometer door het tropisch woud leidt naar 13 natuurlijke bronnen, waarvan vijf de mogelijkheid bieden om in te baden. Overal hoort men spechten op boomstammen roffelen. En het is haast onmogelijk om te weerstaan aan het zachte kristalheldere water dat gevoed wordt door riviertjes en de regen. Hierin tussen vissen en schildpadden zwemmen, is gewoon zalig. Een echt paradijs!

Los Haitises en Bayahibe

Uitstap naar Los Haïtises

Het best bewaarde natuurgebied

Los Haïtises is een van de best bewaarde natuurgebieden en enkel per boot bereikbaar. Een uitstap naar dit nationaal park staat synoniem voor een volledige onderdompeling in een weelderige en uitbundige natuur. Uiteraard vallen er nog andere natuurlijke parels te ontdekken…

"Een uitstap naar dit nationaal park staat synoniem voor een volledige onderdompeling in een weelderige en uitbundige natuur"

Dit nationaal park bevindt zich in het noordoosten van het land, in de baai van Samana, waar men van midden januari tot midden maart het paargedrag van de bultruggen kan observeren. Los Haïtises herbergt een aantal “mogotes”, eilandjes die uit karst (kalksteen) gevormd zijn en waarop reigers, fregatvogels en vooral pelikanen hun woonst gekozen hebben.

Honderden plantensoorten wemelen in dit vochtig subtropisch woud. De plantengroei langs de kust bestaat voornamelijk uit mangroven wiens wortels in contact met de lucht staan. Het is een geliefkoosde plek voor lamantijnen (zeekoeien), de grote zeezoogdieren die met uitsterven bedreigd zijn.

"Als bij toverslag verschijnen de wandtekeningen die de Taino indianen achterlieten"

De boten die de baai van Samana oversteken, kunnen makkelijk halthouden voor een van de honderden grotten van het park. Aan land gaan is gemakkelijk. Gewapend met een zaklamp moet men wel voorzichtig afdalen langs een reeks trappen. En dan verschijnen plots als bij toverslag de wandtekeningen die de Taino indianen achterlieten. Zij waren de eerste bewoners van dit land en zochten hier hun toevlucht om te ontsnappen aan de Spaanse veroveraars. Onder de tekeningen herkennen we de god van de regen, een haai, een krokodil, een sjamaan, een dansende figuur… Een mooie vereniging van het verleden en het heden.

Grot der wonderen

De Cueva de las Maravillas, de Grot der Wonderen

Het eerste museum van rotskunstwerken in de Antillen

Deze grot ligt op meer dan 25 meter onder de grond tussen de rivieren Soco en Cumayasa, op slechts 500 meter van de autosnelweg tussen San Pedro de Macorís (op 15 km) en La Romana (op 20 km). De Cueva de las Maravillas staat bekend voor zijn rotstekeningen, met maar liefst 482 Taino pictogrammen. Men kan deze bewonderen langs een parcours van 240 meter dat publiek toegankelijk is. De grot is rijk aan stalactieten, stalagmieten en andere zuilen, en er is een ondergronds meer. De afdaling naar de grot geschiedt langs een trap met 135 treden, maar eigenaardig genoeg moet men de lift nemen voor de terugkeer naar de oppervlakte boven.

De grot der wonderen werd in 1926 ontdekt en was lang bekend als de grot van Jagua. Pas in 1949 werd ze de Cueva de las Maravillas genoemd. Ze wordt beschouwd als het eerste museum van rotskunstwerken in de Antillen. Tijdens een wandeling door de natuur kan men leguanen bewonderen, of de nationale bloem: de roos van Bayahibe.

Mangrove

Het Nationaal Park del Este en de natuurlijke rijkdom van Bayahibe

Een avontuur in Indiana Jones stijl

Het Nationaal Park del Este omvat onder andere het eiland Saona, bereikbaar via een boottocht van anderhalf uur vanuit Bayahibe. Dit is een niet te missen excursie vanuit alle hotels van Punta Cana en Bayahibe. Anderzijds kennen slechts weinig mensen het park dat men te voet kan doorkruisen, op enkele kilometers van Bayahibe.

"Kronkelende paden lopen door het bos dat bewoond wordt door inheemse uilen"

Er zijn tal van grotten waaronder een aantal “cenotes” waarin men in het donker kan zwemmen, in het gezelschap van vleermuizen! Dit avontuur in Indiana Jones stijl is een ervaring van puur geluk, en volkomen veilig. De uitverkorenen mogen hier zwemmen in het zachte heldere water van een 200 meter lange ondergrondse rivier, die gevoed wordt door regenwater.

Ook hier zijn rotstekeningen van de Taino indianen te bezichtigen. De Tainos woonden al in dit woud voor de komst van de Spanjaarden. Er zijn 26 petrogliefen gevonden die gezichten voorstellen, evenals aardewerk. De toegang tot deze grotten verloopt via een pad van koraalrotsen, het bewijs dat de zee lang geleden tot hier kwam vooraleer ze zich terugtrok. Als u goed zoekt, dan zal u beslist gecharmeerd worden door de exotische roos van Bayahibe. Dit is de nationale bloem, ze is inheems en wordt afgebeeld op de Dominicaanse bankbiljetten. Dit park kan men overigens ook te paard verkennen.

Dominicaanse Republiek

Let op: dit is slechts een selectie van ons totale reisaanbod. The Travel Club biedt het grootste aanbod aan reizen en werkt samen met organisaties in binnen- en buitenland. Neem voor nog meer reismogelijkheden contact met uw reisadviseur op.

The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding