Margreet de Hoog

Reisadviseur uit Enschede

06-45776708

Wildlife en Kamamma's in Western Cape, Zuid-Afrika

Paragliden in Kaapstad, pinguïns in Betty's Bay, walvissen spotten in Hermanus, op safari in Sanbona Wildlife Reserve, koken met de Kamamma's, snorkelen met zeehonden in Plettenberg Bay en op sunset cruise in Knysna.

Eind september heb ik de Western Cape mogen ontdekken tijdens een studiereis met het South Africa Tourist Board. Graag deel ik mijn ervaringen van deze reis met u, want deze regio biedt alle facetten voor een onvergetelijke, afwisselende reis in het westelijke deel van Zuid-Afrika. En malariavrij!

Kaapstad, The Mother City

In Kaapstad starten we met een leuke stadstour op de fiets. Onderweg worden diverse stops gemaakt, krijgen we uitleg over de vele bezienswaardigheden die Kaapstad heeft, en genieten we van heerlijke lokale snacks - waaronder boboti en biltong - en een bierproeverij. 
Vervolgens gaan we naar Noordhoek, dat bekend staat om het mooie zandstrand en de vele paarden. Inderdaad: we gaan paardrijden, een bijzondere ervaring in deze prachtige omgeving.
Daarna rijden we via de spectaculaire kustweg Chapman's Peak naar Hout Bay, waar we de Bay Harbour Market bezoeken: een weekendmarkt waar van alles te koop is en leuke souvenirs voor thuis te vinden zijn!
We eindigen de dag in Kaapstad met een adrenaline kick: paragliden vanaf Signal Hill, met uitzicht op de Tafelberg, Robben Island en het stadion en landing in Sea Point. Persoonlijk vind ik dit een absolute aanrader! Daar proosten we natuurlijk op bij één van de vele terrasjes in het gezellige Waterfront.
Wij verblijven deze dagen in het boutique hotel The Grand Daddy, een verzorgd hotel met bijzondere hotelkamers, aan het populaire Long Street.

adrenaline in Kaapstad

Betty's Bay en Hermanus

Na het ophalen van de huurauto's en even wennen aan het links rijden en schakelen, rijden we via de prachtige kustweg R44 van Kaapstad naar Hermanus. Onderweg stoppen we bij Betty's Bay en Stony Point, waar de tweede pinguïn kolonie van Zuid-Afrika te bewonderen is. Moeite van een bezoekje zeker waard, omdat je hier heel dicht bij de pinguïns kunt komen.
Hermanus is niet alleen een leuk badplaatsje, het is vooral beroemd vanwege de walvissen die hier te spotten zijn. Ook wij hebben geluk: diverse walvissen laten zich dicht voor de kust zien. Een onvergetelijke ervaring deze zeereuzen uit het water te zien opspringen! 
De dag sluiten we geheel in stijl af met een wijnproeverij. Want ook een bezoek aan een wijnboerderij mag in deze streek natuurlijk niet ontbreken. De Zuid-Afrikaanse wijnen staan niet voor niets hoog aangeschreven. 

water wildlife

Sanbona Wildlife Reserve

Tijd voor het volgende hoogtepunt: game drives in Sanbona Wildlife Reserve. Dit grote, malaria-vrije reservaat ligt in de Kleine Karoo, op ongeveer 3 uur rijden vanaf Kaapstad. Het heeft de Big 5, maar door de grootte en het landschap is het een unieke safari ervaring waarbij je onder leiding van een ranger echt naar het wild op zoek gaat.
We verblijven deze dagen in Gondwana Lodge, een familievriendelijke lodge op een prachtige locatie in het reservaat, en van alle gemakken voorzien, inclusief zwembad en spa (de massage kan ik ook iedereen van harte aanbevelen). 
De game drives zijn onvergetelijk mooi en onze groep heeft het enorm getroffen: in 2 dagen tijd spotten we namelijk de hele Big 5 - olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard - en alles op een ongekend kleine afstand, soms vlak naast de auto of de boot. De cheeta naderen we zelfs op enkele meters te voet, en deze dieren zijn allesbehalve tam! Daarnaast zien we giraffen, zebra's, apen, vele soorten bokken en antilopes én... de zeer zeldzame witte leeuwen. Om stil van te worden, zo mooi. Wat een bijzondere en indrukwekkende dagen!

wildlife in Sanbona

Kamamma's & de Dreamcatcher Foundation

Naast wildlife staat Zuid-Afrika ook bekend om de locals. Zij maken het land wat het is. Daarom brengen we een bezoek aan de Dreamcatchers Foundation in Still Bay. Deze organisatie wil de zwarte en gekleurde Zuid-Afrikaanse bevolking helpen de armoede te overwinnen en een menswaardig bestaan op te bouwen. Daarbij richt de organisatie zich vooral op de vrouwen in de townships, zogenaamde Kamamma’s, en helpt ze zelfstandig ondernemer te worden in het toerisme. Hiervoor zijn 2 projecten ontwikkeld: ‘Home-stay’ = Logeren bij de Kamamma in een township - en ‘Cook-up with Kamamma’ = Samen een traditionele maaltijd bereiden en proeven. Naast het helpen met schilderen van een aantal huizen in de township, hebben we beide projecten mogen ervaren en hebben we samen met de Kamamma's een heerlijke maaltijd bereid en vervolgens in een homestay overnacht. Ik had de eer om in de eerste Eco Homestay te mogen verbljven. Homestay Lorraine is geheel opgebouwd uit recycled materiaal. Een zeer bijzondere en verrijkende ervaring dat een bezoek aan Zuid-Afrika absoluut compleet maakt.

Dreamcatcher foundation

Plettenberg Bay

Ook vandaag staat er een bijzondere activiteit op het programma: snorkelen met zeehonden in Plettenberg Bay. Per Zodiac boot varen we vanaf het strand de zee op naar één van de grootste zeehonden kolonies van Afrika (ca. 6000 zeehonden) waar we, gehuld in wetsuits met snorkels en vinnen, ons tussen de wilde maar zeer speelse zeehonden begeven. Om te voorkomen dat ze té wild worden en het niet bij knagen aan mijn vinnen en de camera blijft, klimmen we na 20 minuten weer aan boord en varen we terug naar de kust. Wat een geweldige belevenis!

Knysna

We eindigen deze prachtige reis in Knysna, dat bekend staat om haar mooie uitzichten en de lagune, welke ook wel de parel van de Tuinroute genoemd wordt. Hier maken we, onder het genot van verse oesters en champagne, een mooie sunset cruise over de Knysna Lagoon. 
Ons laatste verblijf is het Phantom Forest Eco Reserve. Dit is een bijzondere lodge in een eigen natuurreservaat, hoog op de rotsen. Het biedt accommodatie in luxe boomhutten met uitzicht op de Knysnalagune en omgeving. Een betere afsluiting had ik niet kunnen wensen.

sunset cruise Knysna

Deze reis heeft mij op alle fronten verrast: zoveel afwisseling in zo'n klein gebied! Ik kom zeker een keer terug.
Ook enthousiast geworden en plannen om Zuid-Afrika te bezoeken? Ik adviseer u graag over de mogelijkheden.

 

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding