Margreet de Hoog

Reisadviseur uit Enschede

06-45776708

IJsland, land van vuur en ijs. Nergens ter wereld treft u zoveel vulkanen, gletsjers en geisers.

In deze blog neem ik u graag mee op mijn avontuur naar IJsland. We zien warmwater bronnen, kokende modderpoelen en pruttelende zwavelbronnen, die een opmerkelijk contrast vormen met ijskoude gletsjerrivieren en indrukwekkende watervallen. Reist u mee?


Dag 1  Reykjavik

De vlucht van Amsterdam naar Keflavík vertrekt in de middag en komt (inclusief 1 uur tijdsverschil) een uur later plaatselijke tijd al aan. Vanaf de luchthaven is het nog geen 50km rijden naar de hoofdstad Reykjavik.

In heel IJsland wonen slechts 320.000 mensen, ongeveer tweederde daarvan woont rondom de hoofdstad Reykjavík, een hippe en levendige stad. Kenmerkend zijn de gekleurde huizen opgetrokken uit metalen golfplaten. Reykjavik is niet heel groot, maar er is genoeg te beleven: veel mooie en trendy winkels, diverse musea en moderne architectuur.

Sun Voyager Reykjavik
Enkele hoogtepunten:

De Hallgrímskirkja kerk. Bijzonder vanwege de zeer moderne bouwstijl, geïnspireerd op de basaltstructuren die je overal op IJsland tegenkomt. Indrukwekkend is ook het kerkorgel met meer dan 5000 orgelpijpen.
Tip: beklim de toren (of neem de lift). Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de stad en de baai.

Laugavegur is dé winkel- en uitgaanstraat van Reykjavik en is dus niet te missen. Je vind hier een gezellige mix van authentieke huizen, winkels, hotels, restaurants en cafés. En kom je in de winter? De hele straat is voorzien van straatverwarming, waardoor het hier nooit glad wordt. Ideaal!

Harpa, het concert- en congrescentrum. Een uniek bouwwerk, zowel van binnen als van buiten. De glazen voorzijde, grote ruitpartijen die onder verschillende hoeken zijn geplaatst, geven afhankelijk van de zon en kijkhoek telkens een ander effect en een andere weerspiegeling. Probeer ook zeker een voorstelling bij te wonen, de akoestiek is geweldig.

Sun Voyager – een roestvrijstaal kunstwerk in de vorm van een Vikingschip. Het brengt een ode aan de zon en staat voor hoop, vooruitgang en vrijheid. 

het Höfðihuis werd bekend door de besprekingen tussen Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov over het beëindigen van de Koude Oorlog.

Perlan. Perlan is een merkwaardig, uniek bouwwerk. Het bestaat uit een glazen koepel te midden van zes grote tanks. In vijf van de tanks wordt door geothermie verwarmd water opgeslagen voor de stad, de zesde tank is omgebouwd tot museum en toont de geschiedenis van IJsland.

In het stadhuis is een indrukwekkend grote maquette van IJsland te bezichtigen, met een totale oppervlakte van 76,4 m2. Reykjavik

Dag 2  reisafstand ca. 125km (via tunnel)

We verlaten Reykjavik en rijden naar het Reykholtsdal. Hier bezoeken de Deildartunguhver, de grootste heetwaterbron van IJsland (en misschien wel van de wereld), waar 200 liter kokend water per seconde uit komt. Een surrealistisch gezicht.

Tevens stoppen we bij de sierlijke watervallen van Hraunfossar en Barnafoss. De Hraunfossar bestaat uit een kilometer lange reeks watervalletjes die vanonder een lavaveld tevoorschijn komen, de vlakbij gelegen Barnafoss is juist één grote, woest schuimende waterval.

We overnachten in Húsafell, waar een van de grootste – en schaarse - bossen op IJsland te vinden zijn. 
heetwaterbron DeildartunguhverHraunfossar watervallen

Dag 3  reisafstand ca. 335km

Vandaag bezoeken we de hoogtepunten van de gouden cirkel, te beginnen bij UNESCO Nationaal Park Thingvellir, waar de Noord-Amerikaanse en Europese continenten uit elkaar drijven, wat goed te zien is aan de grote scheuren in het landschap.

Op weg naar het Geysirgebied rijden we langs de plaats Laugarvatn voor een bezoek aan het prachtig ontworpen stoombadencomplex Laugarvatn Fontana. Hier is het genieten van de natuurlijk verwarmde baden en sauna’s aan de rand van het meer. Tevens krijgen we te zien hoe ze hun speciale lava-brood maken: het brood wordt in de grond ingegraven en in 24 uur op natuurlijke wijze gegaard. Heerlijk!

Dan volgen de beroemdste hoogtepunten van IJsland: de geisers en bronnen van Geysir en de waterval Gullfoss.
In Geysir bevinden zich de bekendste springbronnen, de – helaas uitgebluste - Grote Geiser en de Strokkur, die om de 5 minuten een waterkolom van ongeveer 20 meter hoog produceert. Heel Geysir is een geothermisch actief gebied met wandelpaden tussen de stomende gaten, turkooizen poelen en glinsterende, veelkleurige modderformaties.

De Gullfoss, dat ‘gouden waterval’ betekent, is misschien wel het bekendste natuurwonder van IJsland. Het water valt in twee trappen, die haaks op elkaar staan, ruim 32 meter naar beneden in een 2½ km breed ravijn. Het neerstortende water blaast grote wolken fijne nevel omhoog. Een imposant fenomeen!

Tijdens de rit langs de zuidkust hebben we mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Ook zien we de Westmaneilanden voor de kust liggen. Na Hvolsvöllur maken we een stop bij de waterval Seljalandsfoss: met enig geklauter kun je achter de 65 meter hoge waterval langs lopen (reken wel op een nat pak, maar dat is het zeker waard!).

We overnachten in Vík, een klein dorpje op een spectaculaire locatie. De woeste zee slaat hier op het lange zwarte zandstrand en aan het eind rijzen grillige basaltzuilen 60 meter uit het water op.
ThingvellirGeysirGullfoss watervalwaterval Seljalandsfoss

Dag 4 reisafstand ca. 250km

Een prachtige rit langs de zuidkust met watervallen, zwarte stranden en lavavelden met als hoogtepunt het ijsbergenmeer Jökulsárlón.

Wanneer we Vik achter ons laten rijden we door met mos bedekte lavavelden van Kirkjubaejarklaustur. Hierna volgt nog meer indrukwekkend landschap: de Skeidararsandur, met zijn 1.300 km²  een van de grootste zandvlaktes van IJsland. Deze zandvlaktes zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen onder het ijs, waardoor grote hoeveelheden smeltwater met ijs- en rotsblokken naar de kust stroomden. De verwoestende kracht die dat had, is te zien aan de overblijfselen van een brug langs de ringweg.

We rijden door naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón. Wat een prachtig natuurfenomeen! IJsschotsen in de meest uiteenlopende vormen drijven af en aan in ongekend helder blauw water. En als de zon schijnt, is het bijna magisch.
En dan te bedenken dat dit ruim 200 meter diepe meer nog maar bestaat sinds eind jaren veertig.
Absolute aanrader: een boottocht met een amfibievoertuig of zodiac, voor een nóg intensere beleving.

Overnachting in hotel Skaftafell, waar we ook dineren. Tip: de meeste hotels in IJsland hebben een zeer goede keuken. Je hoeft dus niet elke avond buiten de deur te eten.
Skeidararsandur
gletsjermeer Jökulsárlóngletsjermeer Jökulsárlón

Dag 5  reisafstand ca. 400km

Vanuit het hotel zijn we zo bij Nationaal Park Skaftafell, dat ingeklemd ligt tussen twee gletsjertongen van de enorme ijskap Vatnajökull. Dit is de grootste gletsjer van Europa en groter dan alle gletsjers in Noorwegen en de Alpen bij elkaar (ruim 8300 km2)! Hier gaan we een gletsjerwandeling maken onder begeleiding van een gids. Na uitgerust te zijn met stijgijzers gaan we op pad. Zo zien we het ijs van heel dicht bij en besef je hoe imposant de natuur is.

In het Skaftafell National Park maken we vervolgens een wandeling naar de bijna verborgen gelegen Svartifoss. Deze 20 meter hoge waterval is bekend vanwege de prachtige basaltformaties. De basaltkolommen zijn ontstaan doordat lava zeer langzaam heeft kunnen afkoelen waardoor het gesmolten gesteente is gaan kristalliseren.

Vanaf Skaftafell heb je een prachtig uitzicht over de enorme vlakte van Skeidararsandur waar de ringweg doorheen loopt. (zie dag 4). Iets verder langs de ringweg ligt het museum over de Eyjafjallajökull, de vulkaan die in maart en april 2010 is uitgebarsten en voor een grote aswolk in Europa zorgde.
Tip: bekijk hier de korte, indrukwekkende film over de uitbarsting.

Dan rijden we terug langs de zuidkust voorbij Reykjavík naar het schiereiland Reykjanes. Op dit schiereiland ligt schitterende en relatief onbekende natuur. We bezoeken een hete bronnen gebied met kokende modderpoelen en stoomgaten. De bekendste attractie op Reyjanes is de Blue Lagoon. Dit natuurlijke warme bad wordt tegenwoordig druk bezocht, maar is zo bekend dat we het natuurlijk niet overslaan.

De laatste overnachting is in de buurt van de luchthaven. We dineren in restaurant Sangerdi waar we een zeer uitgebreid schaal- en schelpdieren menu geserveerd krijgen. Een feestelijke afsluiting van een geweldige rondreis.
ijskap VatnajökullVatnajökull gletsjer
Svartifoss waterval
ZuidkustBlue Lagoon

Dag 6  terugreis

Vroeg in de morgen nemen we afscheid van IJsland. Na een korte rit naar de luchthaven en een vroege vlucht van Keflavík met vertrek rond half 8, zetten we aan het begin van de middag weer voet op Nederlandse bodem. 
IJsland, ik ben fan!

 

Meer inspiratie opdoen over IJsland?
Download de officiële IJsland brochure (2019)(pdf)
Bekijk de volgende website: https://www.inspiredbyiceland.com/

Deze reis werd gesponsord door:
sponsoren

 

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding