Helen Klos

Reisadviseur uit Zuid Scharwoude

06-13727689

Tsjechië: stedentrip Praag                                                                                       GROEPSREIS VERSLAG PRAAG

Weinig steden hebben zo veel te bieden als Praag. Voor een stedentrip zou ik 4 tot 5 dagen uittrekken. De stad is niet te groot. En als de afstanden je tegen staan kun je altijd de metro pakken. Voor € 0,80 heb je een enkele reis van de ene naar de andere kant van de stad. Er zijn ook allerlei meerdaagse OV kaarten te koop waarmee je zowel tram als metro als bus kunt gebruiken. Maar met een paar goede wandelschoenen kun je de stad ook goed te voet bezichtigen.

Praag stond jarenlang bekend als de goedkope Europese hoofdstad waar je nog voor een prikkie kon eten en drinken.  De prijzen zijn de laatste jaren wel wat omhoog gegaan maar het is lang nog niet zo duur als Londen of Parijs terwijl het qua cultuur en historische gebouwen niet onder doet voor deze twee populaire steden. Het bier is in Praag overigens nog steeds niet duur. Dat kan ook niet anders met zo veel brouwerijen in de stad.

Praag heeft veel charmante kleine hotels in het centrum op loopafstand van de meeste toeristische bezienswaardigheden. Verder zijn er veel restaurants en cafés (kavarna) die vaak de naam dragen van een vroeger bewoner of een activiteit die kenmerkend is voor het gebouw. Een gebouw waar vroeger een vermogend struisvogelboer woonde heet nu ‘bij de drie struisvogels’ en heeft ook een wapen boven de deur hangen waar dit in uitgebeeld is. Wil je dus iets weten over de geschiedenis van een bepaald gebouw, kijk dan vooral even omhoog.

De stad is opgedeeld in een aantal wijken en iedere wijk heeft zo zijn eigen bezienswaardigheden: Kleine Zijde, Praagse Burcht, Oude Stad, Nieuwe Stad en Joodse wijk.

De rivier de Moldau (Vltava) deelt de stad in 2-en. De wijk Kleine Zijde (westelijke oever) is een leuk gedeelte waar de straten heel smal zijn en de huizen tegen de heuvel aangebouwd staan. Hier vind je veel leuke restaurantjes, barretje, en souvenirwinkels. Erg toeristisch maar toch erg gezellig. Ook aan de westelijke oever bevind zich de Praagse Burcht en Hradcany. Dit is de ‘wijk’ waar de stad zo beroemd om is. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht over de stad met z’n glinsterende daken en kleurige gevels. De St. Vitus kathedraal is een bezoek waard. Via de Karelsbrug loop je over de Moldau de oude stad van Praag binnen.

De Joodse wijk ligt ten noorden van de Oude Stad en was reeds in de 16e eeuw het getto waar de joden naartoe werden verbannen. Hier vind je dan ook diverse synagogen en de oude Joodse begraafplaats. Als je een algemeen entree kaartje wilt voor de synagogen en de begraafplaats betaal je CZK 480 CZK pp (prijs feb 2011). Als je dit wat te veel van het goede vindt zou ik alleen de oud-nieuw synagoge aanraden. Deze staat er al sinds 1270 en staat ondanks diverse oorlogen nog steeds overeind. Je krijgt hier desgewenst een goede uitleg over alle gebruiken en de symbolen die je ziet. Entree voor de Oud-Nieuw synagoge is CZK 200 pp. De Joodse begraafplaats is ook mooi om te bezoeken. De graven liggen hier soms 12 lagen dik op elkaar wegens ruimtegebrek.

In de oude stad is het Plein Oude Stad Staromestske Namesti het centrale punt waar alle toeristen op af komen. Hier staat het oude stadhuis met het astronomisch uurwerk waar ieder heel uur een horde toeristen de lucht in staat te kijken om het schouwspel van de klok te bewonderen. De Tyn kerk met z’n twee gotische torens doet een beetje denken aan de Efteling. Verder kun je rond het oude plein lekker een terrasje pakken en leuke souvenirs kopen. Doe dit dan vooral in een achteraf straatje, dat kan veel schelen in prijs!

We hebben heerlijk gegeten in Praag. Dit was echt boven verwachting! Een aanrader is om een wat van de typische streekgerechten te proberen. Gebraden eend met dumplings en zuurkool, of varkensvlees op diverse manieren bereid. Bij Giallo Rossa, Jakubska 2, Praha 1 hebben we een overheerlijke pizza gegeten. Dit is een eetcafé met een goede keuken en lekkere wijn. Verder hebben we een biertje gedronken bij U Fleku. Hier wordt al sinds 1459 bier gebrouwen. Een typisch Praags bierlokaal waar je streekgerechten kunt eten aan lange tafels met vele andere gasten onder het genot van folkloristische muziek (meezingen mag!).

Praag is echt een leuke stad die je zowel met je partner kunt bezoeken voor een romantisch weekendje weg als met een groep vrienden om te gaan feesten. Je kunt er zelfs badderen in een bierspa. Wat wil je nog meer?

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding