Helen Klos

Reisadviseur uit Zuid Scharwoude

06-13727689

Noorwegen, familiereis langs kampeerhutten

Reisperiode: juli/augustus

Een flitsende start

Wanneer heel Nederland in de file aansluit richting Zuid Europa scheuren wij moeiteloos door Noord Nederland, Noord Duitsland en Denemarken richting de boot in Hirtshals. We maken de reis wat aangenamer door onderweg 2 x een overnachting te plannen. De boot brengt ons in 3 uur en een kwartier naar Kristiansand in Zuid Noorwegen. Wij rijden van hier recht omhoog het Setesdal in en zijn al direct verkocht aan het geweldig mooie ruige landschap. Bossen, bergen, beekjes, watervallen.  Dit is slechts het begin van een hele mooie rondreis.

Van Setesdal naar de fjorden

De eerste nachten in Noorwegen verblijven we op Flateland Camping bij Valle (tussen Evje en Hovden). Een mooie familiecamping gelegen aan de rivier de Otra. Daarna door naar Voss waarbij we het Hardangerfjord oversteken. Voss is een mooi uitgangspunt om Flåm te bezoeken en hier een van de mooiste treintrajecten van Europa te doen met de Flåmsbahne.

We vervolgen onze route over prachtige wegen door steeds hoger gebergte richting Luster aan het Lustrafjord, een zijtak van het Sognefjord. We maken een aantal oversteken over de fjorden met pontjes. Deze varen regelmatig en kosten ongeveer NOK 130 voor een auto inclusief passagiers. Omgerekend € 17,00. Het Sognefjord is prachtig en onze camping Dalsoren ligt pal aan het fjord. We doen een poging wat vissen te vangen en zwemmen in het fjord. Vanuit Luster hebben we een wandeltocht gemaakt naar een zijtak van de Jostedalsbreen. Dit is de grootste gletsjer van Europa. Indrukwekkend! Je kunt ook op de gletsjer lopen met een gids. Ook hebben we het staafkerkje van Urnes bezocht en ons volgegeten aan de frambozen die hier rijkelijk groeien. De grond rond de fjorden is zeer vruchtbaar en je vindt dan ook veel fruitgaarden in het fjordengebied.

Het weer is bijna on-Scandinavisch mooi. Rond 24 graden en een heerlijk zonnetje. Wat hebben we een geluk!

Hytter

De kampeerhutten, oftewel ‘hytter’ zijn verschillend van afmeting, faciliteiten en kwaliteit. Voor NOK 450 (ongeveer € 60) hebben we al een prima tweekamerhut. Dit zijn houten blokhutjes waar stapelbedden in staan, een koelkastje en een kookplaatje. Soms hebben de hutten stromend water. Voor douche en toilet maken we gebruik van de camping faciliteiten. Deze zijn overal goed verzorgd. Het is wel gebruikelijk dat je voor een warme douche een muntje moet hebben. Variërend van NOK 5 tot NOK 10 per douchebeurt. Heel gezellig is het in de keukentjes op de diverse campings. Er wordt lustig gekookt en mensen eten er vaak gezamenlijk de maaltijd.

Na het Sognefjord rijden we over een geweldig mooie weg nr 55 door de Jotunheimen. Dit is het grootste bergmassief van Noorwegen en zorgt voor adembenemende uitzichten. Vervolgens rijden we naar Geiranger dat aan het zeer bekende Geirangerfjord ligt. Hier komen vele cruiseschepen en ook de beroemde Hurtigrutten binnen varen omdat het bekend staat als een van de mooiste fjorden van Noorwegen. In Geiranger hebben we een erg leuke camping op loopafstand van het stadje: Vinje Camping. Leuke familiecamping met geitjes, eendjes en een trampoline.

Van de fjorden naar Gudbrandsdalen

Uiteindelijk laten we de fjorden achter ons en rijden via de Trollstigen richting Andelsness. Trollstigen is een bekende haarspeldbochtenweg die zich naar beneden slingert. We rijden door naar Dombas. Het landschap wordt wat minder ruig en wat glooiender. Dombas is een vrij groot toeristisch middelpunt voor het Dovrefjell en het Dovre Nasjonalpark. Verder naar het zuiden komen we langs het Rondane Nasjonalpark en maken hier een spectaculaire wandeltocht met de kinderen. Lastig terrein, veel losse rotsen, beekjes oversteken via stapstenen, door de prut lopen en tussen de koeien door slalommen. Erg leuk! Hier worden we dan toch overvallen door de regen. Die heeft ons eigenlijk bijna nog niet getroffen maar nu is het wel goed raak.

Zweden

Op ons laatste traject richting Göteborg maken we nog stops in Lillehammer om de Olympische skischans te bezoeken, bij het Mjosameer en in Oslo. Op de weg tussen Oslo en Göteborg worden we blij verrast door de geweldig mooie kustlijn van Zweden; beboste kliffen, vele eilandjes met kleine haventjes en genoeg campings om ergens te overnachten alvorens we de boot pakken naar Kiel. We treffen een zeer kindvriendelijke en vrij luxe camping net onder Strömstad; Daftö Resort. Een klein pretparkje met piratenthema, een kindvriendelijk openlucht zwembad (verwarmd) en betaalbare kampeerplaatsen. De hutjes zitten vol dus we slaan hier onze tent op. Een super afsluiter van deze familierondreis.

De overtocht met Stenaline is ons goed bevallen. Een ruime hut, lekker eten, betaalbare prijzen (wij waren Noorwegen nog gewend) en leuke animatie voor de kids. Vanaf Kiel rijden we in 6 uur terug naar huis.

Tips:

  • Geef niet te veel geld uit aan dure pretparken of zwembaden met de kids. De natuur is gratis en super leuk om te ontdekken.
  • Huur een bootje om op een van de vele meren of fjorden te varen. Met of zonder motor, alles is mogelijk.
  • Pak in Hovden de stoeltjeslift omhoog voor mooi uitzicht.
  • Kook zelf in de keukens op de campings. Er is vaak een oven aanwezig en altijd wel een magnetron. Op die manier kun je goedkoop eten en wordt Noorwegen wat betaalbaarder.
  • Ga op tijd tanken want de tankstations liggen ver uit elkaar. Voorkom een zenuwachtige rit!
  • Boek de overtochten tijdig via The Travel Club! Dat scheelt veel geld.

Ik stel graag een mooie rondreis samen met verblijf in vakantiewoningen of hotels. Neem contact met mij op voor een offerte: helen.klos@thetravelclub.nl

 

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding