Helen Klos

Reisadviseur uit Zuid Scharwoude

06-13727689

Een reisverslag van een gezinsvakantie in Zuid Afrika

Zuid Afrika – here we come!

Na maandenlange voorpret reis ik met mijn gezin in februari 2016 af naar Zuid Afrika. Wij gaan hoogstpersoonlijk uittesten hoe gezinsvriendelijk het hier eigenlijk is!

Het is een droom die uitkomt. Deze reis staat al zo’n 10 jaar bovenaan mijn lijstje van bestemmingen die ik dolgraag nog een keer wil bezoeken. En wat is er nu mooier dan dit te doen met het hele gezin.

De voorbereidingen zijn ook door de kinderen (7 en 10 jaar) getroffen: de boekjes zijn uit de bieb gehaald over Nelson Mandela en de Big 5 en de tablets worden volgegooid met spelletjes en muziek voor onderweg. Het is immers ver vliegen.

We vliegen met Qatar Airways via Doha naar Kaapstad. Deze overstap is al een belevenis op zich. Op de luchthaven zie je veel bling bling en mannen met witten jurken aan, dit zijn de zakenmannen.

Als we uiteindelijk boven Kaapstad hangen met het vliegtuig is de eerste indruk meteen goed. Een strakblauwe lucht met beneden ons de tafelberg die er vanuit de lucht als een salontafeltje uitziet, maar later als we aan de voet van de berg staan, toch wel een serieuze tafel blijkt te zijn! 

We halen de huurauto op en rijden al ruiten wissend de luchthaven af. Toch lastig als je stuur aan de andere kant zit en dus alles in spiegelbeeld werkt.  We rijden richting ons hotel in Kaapstad waar we de eerste 3 nachten zullen verblijven. Het hotel ligt in Sea Point, aan de prachtige kust. Een top locatie met uitzicht vanuit onze hotelkamer op Robben eiland en op de dolfijnen die in de baai zwemmen.  

Tafelberg, Robben Eiland en Kaap de Goede Hoop

Het eerste wat je doet als je aankomt in Kaapstad bij helder weer is de Tafelberg op gaan. Je weet immers maar nooit of je de kans nog eens krijgt. De berg is vaak bedekt met een wolkendeken, wat het tafelkleed wordt genoemd. Wij gaan niet klimmend, wij pakken de kabelbaan. Vanaf de berg heb je echt een adembenemend uitzicht over de stad. We zien Robben Eiland al liggen.

De volgende dag pakken we de boot naar Robben Eiland. Als je verzekerd wilt zijn van een plekje op de boot dan is het verstandig om in het hoogseizoen de kaartjes vooraf te reserveren. Het eiland is groter dan we verwachten, er staan meer gebouwen dan alleen de gevangenis waar Nelson Mandela heeft gezeten. We krijgen eerst een rondleiding door de gevangenis. Deze wordt begeleidt door een oud-gevangene. Dit maakt het extra interessant want je kunt de man echt alles vragen. Hij heeft er zelf vastgezeten dus weet precies hoe het was in deze gevangenis. Het verhaal over de apartheid wordt uitgelegd, het verschil tussen de behandeling van zwarte gevangenen en blanke gevangenen in de tijd van de apartheid. En uiteraard kunnen we de cel van Nelson Mandela bekijken. Een bijzonder moment. Na de gevangenis gaan we met de bus nog een stuk over het eiland, we zien waar de gevangenen hebben gewerkt, en we zien nog een paar andere historisch interessante gebouwen.

Onze laatste dag in Kaapstad gebruiken we om een rondje Kaap te rijden. Vanaf Sea point rijden we door Camps Bay, langs de westkust omlaag helemaal naar Cape Point. Wat een bijzonder idee dat hier de Nederlanders tijdens de VOC tijd aan land zijn gekomen. Het is indrukwekkend te zien wat een golven er tegen de rotsen van Kaap de Goede hoop aanslaan. Geen wonder dat hier zoveel schepen zijn vergaan.

Langs de oostkust van het schiereiland rijden we weer richting het Noorden. Uiteraard stoppen we bij Boulders Beach, waar we het strandje op gaan waar de Afrikaanse Pinguins zitten. Zwemmen tussen de pinguins! De kinderen vinden het geweldig en voelen niet eens dat de zee best fris is.

Na deze super mooie dag is het wel erg lekker relaxen aan de Victoria & Alfred Waterfront in Kaapstad. Het bruist hier van de activiteit. Muziek op straat, vele terrassen waar je kunt eten en drinken, winkels en cafés. We hebben heerlijk gegeten op één van de terrasjes. Het is ’s avonds nog aangenaam zacht. En dat terwijl het in Nederland rond het vriespunt is momenteel!

Tuinroute

We laden onze bagage weer in de auto en vertrekken richting Mosselbaai. We rijden via Hermanus, waar in het walvisseizoen, tussen augustus en december, de walvissen langs komen. Je kunt ze hier soms op 10 meter afstand uit de kust voorbij zien zwemmen! We rijden door en komen in de middag aan in Mosselbaai. Wat een leuke accommodatie! De Santos Express. Een oude trein die omgebouwd is tot hostel. Eenvoudig en zeer knus! De koffers blijven vannacht maar in de auto, onder toeziend oog van de bewaker van het hotel. De jongens nemen nog maar weer eens een duik in de oceaan en genieten van de redelijk hoge golven. Weer een top dag in Zuid Afrika, af te sluiten met een wijntje op het terras van onze trein, met zicht op de ondergaande zon.

Tsitsikamma NP

We vervolgen onze route langs de tuinroute richting Tsitsikamma National Park. We komen onderweg een paar keer bavianen tegen die langs de kant in het fynbos leven. De uitzichten zijn weer geweldig! We maken even een stop in Knysna om de baai te bekijken. Plettenberg is een mooie plaats waar veel goede hotels te vinden zijn. Uiteindelijk komen we aan bij ons hotel: Tsitsikamma Village Inn. Met zwembad uiteraard! Tsitsikamma staat bekend als prachtig natuurgebied met kloven, reuzenbomen, rivieren en de ruige kust. Een walhalla voor liefhebbers van het actieve buitenleven.

 Er worden excursies aangeboden zoals Canyoning, raften, klimmen, tubing (met een rubberband de rivier afglijden) en Canopy tours. We besluiten de Canopy tour te doen omdat dit geschikt is voor kinderen van 7 en 10 jaar en omdat het ons wel gaaf lijkt om aan een zipline van boomtop naar boomtop te suizen. Wat een belevenis! Best spannend maar ook wel heel gaaf om met z’n 4-en te doen. De jongens verstaan het Afrikaans beter dan het Engels dus de instructeurs geven voor hen de uitleg in het Afrikaans. Bizar dat je elkaar aan de andere kant van de wereld gewoon kunt verstaan als je je eigen taal spreekt…. Dit zorgt weer voor heel wat gespreksstof binnen het gezin.

We zijn nog maar net klaar met onze Canopy Tour en het begint heftig te regenen. Dat hadden we niet zien aankomen! Gelukkig zitten we net binnen te eten dus last hebben we er niet van. En daarna springen de jongens gewoon in het zwembad want koud is het toch niet.

Op safari!

De volgende stop is een malaria vrij wildreservaat in de Oostkaap genaamd Amakhala Game Reserve. In een omheind gebied van maar liefst 7500 ha gaan we op zoek naar de Big 5: de olifant, het luipaard, de neushoorn, de buffel en de leeuw. Het mooie van Amakhala is dat het diverse accommodaties heeft waarvan er een aantal kindvriendelijk zijn en een aantal vanaf 12 jaar zijn. Wij hebben gekozen voor Amakhala omdat hier een aantal kindvriendelijke accommodaties zijn en omdat ze op deze leeftijd al mee kunnen op de safari’s.

’s ochtends om 5.00 uur gaat de wekker. Hoezo vakantie? Om 6.00 uur zitten we in de landcruiser die ons al hobbelend het terrein door rijdt. Onze ranger vertelt veel over de dieren en hun gedrag. Alles gaat in het Engels dus we vertalen het voor de kinderen. Een safari duurt zo’n 3 uur, wat best lang stil zitten is voor kinderen. Maar ze hebben zoveel te zien en speuren onderweg dat ze het geweldig vinden. Onderweg wordt een stop gemaakt en mogen we de auto even uit. Even wordt het extra spannend als we een lekke band krijgen en moeten wachten op een reservewiel. Helemaal omdat we net vijf minuten terug een cheeta hebben gezien! We zien bijna de hele Big 5. Op het luipaard na. Maar wat een ervaring is dit zeg! Tussen de safari’s door is er tijd voor ontspanning bij het zwembad.

Addo Elephant

Na het wildreservaat rijden we met onze huurauto door naar het Addo Elephant National Park. Dit is een van de grootste nationale parken die door de overheid worden beheerd. Hier kun je met de eigen auto rondrijden op zoek naar wild. Of je boekt een excursie en gaat met een ranger en speciaal voertuig op pad.

We zien vooral veel olifanten maar ook de leeuwen en de hyena’s leven hier. Er zijn een paar regels waar je je aan dient te houden als bezoeker. Zo dien je in je auto te blijven zitten als je buiten het restcamp bent en heeft de mestkever voorrang als hij de weg oversteekt. Doordat we net de safari’s met een ranger hebben gehad bij het wildreservaat missen we de toegevoegde waarde van een gids toch wel in dit park. Het is leuk om zelf op zoek te gaan in de eigen auto, maar je ziet en hoort toch veel meer met een gids en zittend in een wat hoger voertuig.

We slapen in een geweldige safari tent in het park zelf. Deze tent is af te sluiten met een houten deur en sloten. Bijzonder om ’s nachts al die dierengeluiden te horen rond het kamp!

Oudtshoorn

Oudtshoorn staat bekend om de vele struisvogel boerderijen. Je ziet ze al rondscharrelen als je de plaats binnenrijdt. We hebben hier een droom accommodatie genaamd ‘Buffelsdrift’. Dit is een resort met luxe safari tenten inclusief badkuip en buitendouche onder sterrenhemel. Het resort is gesitueerd in een privé wild reservaat met in het midden van het resort een groot meer met nijlpaarden. Zittend op je vlonder bij de tent kun je hier de zon onder zien gaan met de nijlpaarden voor je deur. Heel bijzonder! We maken hier een leuke kinder safari waarbij veel aandacht wordt gegeven aan de kinderen en er wat langer gestopt wordt onderweg voor wat speurwerk in de natuur.  

Het is ook leuk om hier alleen te stoppen voor een lunch of diner. Ze hebben een goed restaurant in een prachtige setting met uitzicht op het meer.

Geschikt met kinderen?

Zuid Afrika is zeker geschikt voor gezinnen met kinderen.

Goed om te weten:

  • Een rechtstreekse vlucht naar Kaapstad duurt 11 uur met KLM.
  • Er is geen tijdsverschil met Zuid Afrika waardoor je geen last hebt van een jetlag. Alleen in onze winter is er 1 uur tijdsverschil.
  • De Westkaap en de Oostkaap zijn grotendeels malaria vrij. In andere delen van Zuid Afrika zijn wel malaria gebieden. Informeer hier naar bij boeking.
  • Bedenk dat een safari van 3 uur niet voor ieder kind vol te houden is. En ook niet bij elk reservaat met kleine kinderen toegestaan is.
  • Er zijn alternatieven met de jongste kinderen waarbij je niet een Big 5 reservaat in gaat maar toch een geweldig safari belevenis hebt. Ze gaan op pad met een ranger op zoek naar sporen.
  • Veel borden zijn tweetalig: Afrikaans en Engels. Best handig want de kinderen begrijpen het Afrikaans beter dan het Engels

Is Zuid Afrika veilig?

Zuid Afrika heeft te kampen met problemen; een grote werkloosheid, de nog steeds ongelijke verdeling tussen donkere en blanke mensen en hoge criminaliteitscijfers. Wees je hiervan bewust. Maar laat het je niet weerhouden om het prachtige land te bezoeken! De toeristische plaatsen zijn veilig, de mensen zijn blij en gastvrij. Maar ga niet in het donker de buitenwijken in.  Gebruik je gezond verstand.  

Zelf rijden in Zuid Afrika kan heel goed. Ze rijden er links. Dat is wennen. Het is handig een GPS bij te huren en als je het wat makkelijker wilt maken voor jezelf kun je een automaat huren. Wil je je eigen tempo bepalen? Dan is zelf rijden ideaal: vrijheid, blijheid. Je bepaalt zelf hoeveel kilometers je maakt op een dag en waar je even stopt voor een koffiepauze of de lunch. Voor diegene die dit niet ziet zitten en liever met een gids en in een groep reist zijn er vele mooie groepsreizen te boeken.  Het voordeel daarvan is dat je alle informatie van het land tot je krijgt via de reisleider.

 

Meer informatie over Zuid Afrika kunt u opvragen bij Helen Klos van The Travel Club. Mobiel reisadviseur in Langedijk en omstreken. Tel: 0226-752820, Mob: 06-13727689, helen.klos@thetravelclub.nl. Website: www.thetravelclub.nl/helenklos

 

 

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding