Helen Klos

Reisadviseur uit Zuid Scharwoude

06-13727689

Reisverslag Peru november 2014

 

Peru is bekend om de Andes bergen, de Incas en uiteraard Machu Picchu. Maar wat heeft dit land nog meer te bieden? Ik mocht dit zelf gaan ontdekken tijdens een 8 daagse studiereis. Hieronder mijn reisverslag.

Lima – 2 nachten

Het is 12 uur vliegen van Amsterdam naar Lima, rechtstreeks met KLM. Lima is de hoofdstad van Peru en ligt aan de Stille Oceaan. Vanuit Lima gaan er binnenlandse vluchten naar de diverse bestemmingen in Peru zoals Cusco, waar wij naartoe door zullen vliegen. Lima is een leuke stad om 2 nachten te verblijven en even te acclimatiseren voordat je verder reist. Er zijn verschillende interessante Inca sites te bezoeken in en vlakbij de stad. Deze sites zijn goed bewaard gebleven doordat het erg droog is in deze streek. Aan de kust regent het nooit. De gids vertelt dat het sinds 1970 niet geregend heeft. Er hangt wel vaak mist boven Lima.

Wij verblijven in de gezellige en artistieke wijk Barranco in het zuiden van de stad. Hotel B Arts Boutique. Een aanrader! De wijk Miraflores is ook leuk om te verblijven. Daar zit je in de gezellige drukte waar veel toeristen op af komen. De oude stad is interessant voor sightseeing. Veel koloniale gebouwen, de kathedraal, en het klooster San Francisco. Hier liggen botten en schedels in de catacombes die eeuwen lang bewaard zijn gebleven. De catacombes zijn op zo’n manier gebouwd dat ze diverse aardbevingen hebben doorstaan. Een tikje luguber om hier rond te lopen.

Cuzco – 1 nacht

Na twee nachten Lima zijn we doorgevlogen naar Cuzco. Hier zit je meteen een stuk hoger, zo’n 3400 meter boven zeeniveau en dat voel je! Kortademigheid, drukkend gevoel op de borst na de geringste inspanning en voortdurend een sluimerende hoofdpijn wijzen erop dat ons Hollandse lichaam niet gewend is aan grote hoogtes. Advies: doe vooraf erg rustig aan de eerste dagen en drink veel water. Coca thee en coca snoepjes helpen zeker. Maar dan weer niet ’s avonds want dan slaap je slecht. Wij verblijven in het prachtige Casa Cartagena. We bezoeken ook Casa San Blas Boutique hotel. Sfeervol en een leuke ligging midden in het San Blas centrum.

Cuzco is de navel van het Incarijk. Hier is het allemaal begonnen. Veel gebouwen stammen nog uit die tijd. Heel bijzonder met de wetenschap dat er heel wat natuurrampen en branden zijn geweest in de eeuwen sinds de jaren van het Incarijk rond 1400 – 1500 tot nu. Maar ook de koloniale gebouwen uit de Spaanse tijd zijn mooi. Een hotel aan de rand van of in het oude centrum is ideaal omdat alles op loopafstand is. Heerlijk om door de straatjes en over de pleintjes te slenteren en alles dat je ziet, hoort en ruikt in je op te nemen. Een compleet andere stad dan Lima. Lima is modern, en westers. Cuzco is authentiek en heeft een bijzondere sfeer. Cuzco is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Heilige Vallei. Deze groene vallei herbergt een paar hele interessante en indrukwekkende Inca ruïnes en pre-Inca ruïnes waarvan ik persoonlijk Ollantaytambo erg mooi vind.

Heilige Vallei – 1 nacht

Vanuit Cuzco vertrekken we met een busje richting Pisac. Onderweg zien we de Pucara stiertjes op de daken van de Andes huisjes, die voorspoed moeten brengen. We bezoken de archeologische site in Pisac. Een indrukwekkend complex met terrasvormen. Daarna worden we even los gelaten op de lokale markt van Pisac. Deze staat bekend om z’n prachtige handwerk producten.

De lunch hebben we midden in de heilige vallei bij het Wayra restaurant. Tijdens de lunch kijken we naar een ‘paardendans’. We bezoeken een prachtige accommodatie Sol y Luna Hotel. Prachtige lodges met open haard, jacuzzi en geweldig uitzicht. Hier kun je echt helemaal tot rust komen tijdens een rondreis in Peru.

‘s middags bezoeken we de ruïnes van Ollantaytambo. Een hele klim om bovenaan alle terrassen te komen, maar echt een geweldig uitzicht en een bijzondere plek.

 

Wij verblijven 1 nacht in het Inkallpa Hotel. Ook een plaatje! Leuk opgezet, beetje country style. ’s Ochtends vroeg op voor een dag met hoge verwachtingen: vandaag gaan we naar Machu Picchu!!

 

Machu Picchu

Na een overnachting in de Heilige Vallei nemen we vanuit Ollantaytambo de trein richting Machu Picchu. Een prachtige treinrit van ongeveer 1,5 uur die je langs akkers en dorpjes voert, en uiteindelijk door de mooie bergen van de Andes in het dorpje Aguas Calientes aankomt. Vanuit hier is het nog een half uur met de bus naar de toegangspoort van Machu Picchu.

 

De ultieme manier om Machu Picchu te bezoeken is toch wel door de Inca Trail te lopen. Eigenlijk is er niet slechts één Inca Trail. De Inca trails waren veel uitgebreider en langer. Het was een heel netwerk van wegen die de verschillende delen van het rijk met elkaar in verbinding stelde zodat er goed handel kon worden gedreven tussen de verschillende delen van het rijk. Het stuk van de Inca trail dat men meestal bedoelt is in vier dagen te belopen helemaal omhoog naar Machu Picchu. De route is zo bekend, en wordt zo veel gelopen dat er een limiet aan aantal personen verbonden is dat deze trail per dag mag starten: 500 personen. Zorg dat u een bezoek aan Machu Picchu vooraf reserveert, anders heeft u grote kans dat u er niet in komt. Een goed alternatief voor deze trail is de Salkantay trail die door prachtig berggebied loopt, minder groepen andere toeristen tegenkomt en waar je meer kans hebt om kennis te maken met de bevolking en de cultuur van de Andes bewoners.

 

Je kunt in Aguas Calientes verblijven in een van de vele hotels. Dan zou ik zeker het Inkaterra hotel aanraden! Dit hotel is een resort midden in de jungle, maar toch op loopafstand van het stadje dat nu Machu Picchu Pueblo heet. Ze zijn ecologisch verantwoord bezig en je kunt als gast aan diverse excursies deelnemen die standaard in de prijs zijn inbegrepen. Een andere bijzondere accommodatie is de Machu Picchu Sanctuary Lodge. Dit is het enige hotel dat echt aan de poort van de Machu Picchu gelegen is. Je bent hier als eerste aan de poort waardoor je de zon ziet opkomen en de oude Inca stad zonder toeristen kunt zien.

 

Na dit hoogte punt reizen we terug naar Cuzco voor nog een overnachting. Als verrassing worden we getrakteerd op een luxe diner aan boord van de Inca Rail!

 

Cuzco – 1 nacht

 

Na een overnachting in Cuzco vertrekken we met de bus van Cuzco naar Puno. Een rit van 10 tot 12 uur waarbij je onderweg geniet van het landschap en de taferelen op de akkers waar je langs rijdt en de prachtige Altiplano waar je doorheen rijdt, een hoogvlakte. Het hoogste punt dat wij deze dag bereiken is 4338 meter boven zeeniveau. Een simpele koersberekening is op deze hoogte een hele uitdaging voor mijn door zuurstofgebrek geteisterde brein! Ook de namen van mijn reisgenoten zijn ineens heel moeilijk weer op te lepelen. Bizar.

 

Na een lange busrit komen we aan in Puno. We hebben onderweg stops gemaakt in Andahuaylillas, Pucara en Raqchi. Je kunt deze afstand ook goed per trein doen, of als je wat minder tijd onderweg wilt zijn met het vliegtuig. Je vliegt dan op Juliaca. Deze stad laat je zo snel mogelijk achter je want is enorm lelijk, en je reist door naar Puno.

 

Titicacameer – 2 nachten

Puno ligt aan het Titicacameer. Dit meer is het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld. Je hebt niet het idee dat je zo hoog zit. Geen ruige bergtoppen met sneeuw. Gewoon een meer. Maar wel op 3800 meter hoogte. Het ligt voor 2/3 deel in Peru en voor 1/3 deel in Bolivia. In Bolivia zeggen ze dat dit net andersom is. Niemand kan het precies zeggen aangezien het lastig is een grens te markeren in een meer…..

 

In het Titicacameer zijn een aantal eilanden gelegen die we bezocht hebben per boot. Het eerste eiland is Taquile. Het eiland was een gevangenis toen Peru nog in Spaanse handen was. Er zijn geen auto’s op het eiland en de 2200 inwoners spreken Quechua. We krijgen een traditionele lunch aangeboden: klaargemaakt in een natuurlijke steenoven uitgegraven in de grond. We bezoeken een boerderij waar we een uitleg krijgen over het leven van de mensen op het eiland, hun tradities en klederdracht. Alles heeft een diepere betekenis. De kleur van de bloes van de vrouwen, aan welke kant de gehaakte gekleurde pompoenen hangen, de mutsjes. En deze betekenis is overgeleverd van generatie op generatie. Tussen al deze oeroude tradities is het grappig te zien wat voor scharnieren er op de tuinhekjes worden gebruikt: oude teenslippers. We dansen een dansje met de bewoners van de boerderij, kopen wat mooie kleedjes en mutsjes en de waaghalzen in de groep nemen een duik in het Titicacameer. 5 graden koud.

 

We varen verder naar de drijvende eilanden van Uros. Deze eilanden van riet worden bewoond door de Uro indianen. Zij hebben een hard en primitief bestaan en maken optimaal gebruik van het riet dat in het meer groeit. Ze maken hun hutten ervan, de boten, en ook nieuwe eilanden worden van het riet gemaakt. De kinderen worden per boot naar school gebracht. Kinderen vanaf 3 jaar worden survivors genoemd omdat ze niet verdronken zijn tijdens hun kwetsbaarste jaren. We gaan van boord op 1 van de eilanden en worden gastvrij ontvangen. Wees voorzichtig naar welk eiland u gaat. Er zijn er bij die overspoelt worden door de toeristen. De wat verder weg gelegen eilanden zijn vaak nog minder bezocht.

 

Na deze geweldige dag op het meer in de felle brandende zon keren we terug naar ons exclusieve Titilaka hotel. Met uitzicht op het meer rondom het hotel is dit wel echt de ultieme overnachting om deze reis mee af te sluiten. GEWELDIG! Voor mensen met een lager budget zijn er prima alternatieven rond het Titicacameer en in Puno. Wij bezoeken nog het Casa Andina Private en Hotel Libertador met fantastisch uitzicht op het meer.

 

Puno – Lima - Amsterdam

De volgende dag vliegen we met LAN van Puno naar Lima. Hier hebben we nog wat tijd om de wijk Barranco te bezoeken. De wijk waar veel kunstenaars en schrijvers hun oorsprong vonden en waar nu allerlei kunstgalleries, aparte eettentjes en binnenpleintjes te vinden zijn met hier en daar plots een verrassend muzikaal optreden. Voor uw verblijf in Lima raad ik de wijken Barranco of Miraflores aan vanwege de gezelligheid en als goede uitvalsbasis voor enkele mooie Inca Sites die te bezoeken zijn in de stad. Je zit hier pal aan de kust waar veel gesurft wordt. Nog een laatste heerlijke lunch bij restaurant Cala in Lima (echt een aanrader!) en dan terug naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Amsterdam.

 

Nog wat tips:

  • Neem de hoogte serieus en stem je reisplan daarop af. We willen vaak in korte tijd veel zien en veel doen, maar je wordt in Peru echt tot een halt geroepen door de hoogte. Het is niet te voorspellen of je er last van zult hebben. De een heeft er meer last van dan de ander.
  • Neem goede schoenen mee en veel laagjes kleding. Je gaat van het ene klimaat naar het andere als je Peru doorreist. Aan de kust is het van december t/m maart heet. En van april t/m november verfrissend met af en toe mist. In de Andes is van december t/m maart de regentijd en van juni t/m september de droge tijd. In de Amazone kun je iedere dag van het jaar wel regen verwachten.
  • Een combinatie van Cuzco met de Heilige Vallei, Machu Picchu, Titicaca, het Amazone gebied in het noorden(maak hier een meerdaagse jungle tocht voor de echte beleving!) en een bezoek aan de Colca Canyon  in het zuiden geeft een goed beeld van Peru. Een afsluiter aan het strand aan de Noord West kust maakt je vakantie helemaal compleet. Ik werk graag een mooi reisvoorstel uit.

 

Deze prachtige reis heb ik gemaakt met de touroperator Untamed Travelling. Zij hebben een bult aan kennis in huis en bieden niet alleen het standaard aanbod maar zeker ook de speciale accommodaties en bijzondere tours. Doe alvast wat inspiratie op op de website: http://www.untamedtravelling.com/inspiratie/rondreis-met-prive-gids/het-zuiden-van-peru-deluxe en laat mij u uit eigen ervaring vertellen over Peru.

 

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding