Helen Klos

Reisadviseur uit Zuid Scharwoude

06-13727689

Nepal: drie weken inclusief 8 daagse trektocht door de bergen en 3 dagen Chitwan NP

Reistijd: oktober

Nepal heeft op mij een diepe indruk gemaakt. Vooral de lieve mensen, de prachtige natuur, het boeddhisme en de vrolijkheid waarmee mensen in het leven staan terwijl ze volgens westerse begrippen helemaal niets hebben. Het doet je beseffen wat er werkelijk toe doet. Vriendschap, gezondheid, en het geluk halen uit de dingen die je hebt. In plaats van klagen over de dingen die je niet hebt.

8 daagse trekking

De geur van een kolenkachel doet me altijd nog terugdenken aan de trektocht van 8 dagen door het voorgebergte van de Himalaya. Onder begeleiding van wat dragers (sherpa’s) en onze gids Pemma vertrokken we te voet de bergen in. Het was de eerste dagen flink klimmen en flink zweten. We klommen van 850 meter naar 3600 meter. En wat een omgeving om in te lopen! Prachtige valleien, terrassen met mooie begroeiing, hier en daar een bergdorpje waar je als bezienswaardigheid wordt binnen gehaald. Het hele dorp liep uit als we binnen kwamen wandelen. Kindjes die nog nooit een foto camera hebben gezien en alleen maar lopen te lachen. Soms werden we tot wel een uur lopen van een dorp uitgezwaaid door de kindjes.

Het verblijf was sober. We verbleven bij lokale mensen thuis in zogenaamde lodges. Soms bestond dat uit wat houten hokjes en één keer was simpelweg de geitenstal even leeggehaald voor ons…. Vaak geen stromend water en geen elektriciteit. Douchen met een emmertje water.

Overdag was het heerlijk weer. Strak blauwe lucht waardoor de vergezichten nog mooier waren. ’s Nachts kon het enorm koud zijn aangezien je wel op grote hoogte zit. Veel drinken, goede schoenen en anti muggen melk zijn dan onmisbaar. Al die ontberingen ben je snel vergeten als je weer op pad bent en mag genieten van dit prachtige land en de lieve mensen! Iedere dag werd er een pauze ingelast voor thee met jakmelk en de lunch bestond uit noedel soep. ’s Avonds kregen we Dal Bhat. Rijst met linzen en wat stukjes kip. Heerlijk! Hoe hoger we kwamen in de bergen, hoe duurder de schaarse producten werden. Flesjes cola, toilet papier en water moet allemaal de berg opgedragen worden en is daarom duurder als je op hoogte zit. Onderweg kwamen we vaak tempeltjes tegen met gebedsvlaggetjes. En waar wij met onze berguitrusting de berg op zwoegden, werden we ingehaald door een Nepalees op slippertjes die de berg op rende of door kinderen met een schrift onder de arm die vier uur moesten lopen naar hun school.    

Kathmandu

Kathmandu is een drukke, levendige, stoffige stad. Veel zandwegen, povere huizen, veel bedelaars op straat, kleine eettentjes en souvenir winkeltjes en kraampjes. Veel getoeter en rond rijdende riksjas. De bergen kun je bij goed weer al zien liggen op de achtergrond. We hebben ons laten gidsen door een student die goed Engels sprak.

Durbar Square is het centrale plein van de oude stad waar het oude koninklijk paleis staat, diverse tempels en de Kumari Bahal te bewonderen zijn. Kumari is de levende godin. Ze komt heel soms nog wel eens tevoorschijn  op het balkon. Schrik niet van de Nepali die zich om de paar passen ineens op knieën en handen op de grond laten vallen. Ze zijn al lopend in gebed. Ook kun je een heilige koe tegenkomen die vanwege het geloof niet weggejaagd worden. Bij de rivier werden de lijken van overleden familieleden op plechtige wijze verbrand. De overblijfselen worden de rivier in geveegd, waar verderop een moeder met kind zichzelf staat te wassen. Apen kom je overigens ook veel tegen op straat en op plekken waar veel toeristen komen.

Net buiten Kathmandu zijn de tempels Swayambhunath en Pashupatinath een bezoek waard.

Bhaktapur

Bhaktapur is stukken mooier dan Kathmandu. Een mooi oud centrum met smalle steegjes en veel gevels met prachtig houtsnijwerk. Ook weer prachtige tempels waar veel gelovigen bezig zijn met belletjes en gebedsmolens. In Bhaktapur kun je goed souvenirs kopen. Kijk wel uit wat je koopt. Er wordt genoeg illegaal materiaal aangeboden waar je op de luchthaven problemen mee kunt krijgen.

The Last Resort

Dit is een prachtig resort nabij de Tibetaanse grens en gelegen in de jungle vlakbij de wilde Bhote Kosi rivier. Canyoning, rafting, bungy jumping is wat ze hier bieden, maar ook massages, sauna, en lekker loungen. Vooral de sfeer, de rust en ontspanning na de trekking en de koningssteden maakten dit een welkom rustpunt in de reis.  

Chitwan National Park

Chitwan is een tropisch oerwoud aan de zuidgrens met India. Tijdens een tocht op de rug van een olifant hebben we veel bijzondere dieren gezien waaronder de neushoorn. Ook komt hier de Bengaalse tijger voor. Verder zijn we naar een Elephant Breeding Centre geweest. De kleintjes lopen hier los rond en kun je gewoon aaien. Een bijzondere ontmoeting en veel informatie over het werk dat ze hier doen.

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding