Helen Klos

Reisadviseur uit Zuid Scharwoude

06-13727689

Studiereis Indonesie: Java en Bali

November 2012

Van het duizend eilanden rijk in Broek op Langedijk, naar het duizend eilanden rijk in Indonesië.

Dag 1 Vertrek uit Amsterdam

Vluchtschema:

10.10 – 19.40 uur Amsterdam – Dubai            (6 uur, 30 minuten)

21.40 – 09.15 uur Dubai – Jakarta                  ( 8 uur, 30 minuten)

Op Java is het 6 uur later dan in Nederland. Op Bali is het 7 uur later dan in Nederland.

 

Dag 2 Aankomst in Jakarta

Na een vlucht van 17 uur per Garuda Indonesia komen we aan op Jakarta, Java.  In het vliegtuig hebben we al twee formulieren ingevuld voor de douane en immigratie. Het visum dient op de luchthaven na aankomst te worden betaald: USD 25. Het kan ook in Euro’s tegen de dan geldende koers. Je kunt alleen cash betalen met papier geld, geen muntjes. Het  wisselgeld ontvang je in rupiahs terug. Heb je gelijk wat contant geld op zak. In Indonesië ben je al snel miljonair. Eén miljoen rupiah is ongeveer € 80,00.

Zodra we de terminal verlaten voelt het alsof je een sauna binnenstapt. Warm en klam. Snel de airco bus in en kennis maken met onze Nederlands sprekende gids Beni. Een goede gids. Hij weet veel te vertellen over zijn land, de tradities, gewoontes en alle bijzondere dingen die we onderweg tegenkomen.  Ook zorgt hij ervoor dat alle reisonderdelen vlekkeloos op elkaar aansluiten in een land waar dit toch niet altijd vanzelfsprekend is.

 

Garuda Indonesia heeft een erg goede service, prima beenruimte en goed eten aan boord. Elke stoel heeft een eigen entertainment systeem met genoeg films die gekeken kunnen worden onderweg maar ook een USB ingang voor je eigen media player. Dit bespaart je weer een lege batterij bij aankomst. Vanaf 2013 gaat Garuda als eerste maatschappij rechtstreeks vliegen van Amsterdam naar Jakarta met de Boeing 777. Dus niet meer via Dubai of Abu Dhabi. Voor passagiers die verder reizen dan Jakarta is Garuda Indonesia onbetwist onze beste vliegpartner. Met meer dan 40 bestemmingen vanuit Jakarta heeft Garuda Indonesia het grootste bereik in de archipel. Mocht u verder willen reizen dan verbindt Garuda Indonesia met meer dan tweeduizend vluchten per week de Indonesische archipel met Australië, China, Japan, Korea, Maleisië, Saudi-Arabië, Singapore, Thailand, Vietnam en in 2013 ook Nieuw Zeeland. In combinatie met een internationale vlucht ontvangt u standaard 50% korting op uw binnenlandse vluchten.

 

Algemeen

Indonesië is een archipel van ongeveer 17.500 eilanden waarvan er zo’n 6000 bewoond zijn.  Hoezo duizend eilanden rijk? Er worden 584 verschillende talen en dialecten gesproken. De voertaal is het Bahasa Indonesia. Indonesië is lange tijd een kolonie van Nederland geweest. Vanuit het toenmalige Nederlands-Indië werden kostbare producten gehaald als tabak, suiker, koffie en thee. Van 1942 tot 1945 werd een groot deel van Indonesië bezet door Japan. En op 17 augustus 1945 werd de Republiek Indonesië onafhankelijk verklaard. Veel gebouwen herinneren nog aan de tijd dat de Nederlanders op Java leefden. In Bogor hebben we de botanische tuinen van Buitenzorg bezocht. Dit was het buitenverblijf van de Indiërs die in Batavia werkten. Hier kwam men om wat verkoeling te zoeken. De botanische tuinen hebben veel verschillende planten en bomen soorten van over de hele wereld. Koffie, cocao, bamboe, rotan, waterlelies, orchideeën, etcetera. Allemaal meegebracht door de Nederlanders van overzee.

Na het bezoek in Bogor rijden we door met onze bus richting Bandung. Onderweg komen we over de Puncakpas. Een mooie route door de bergen en theeplantages. Hier heb je prachtige uitzichten. Er liggen veel restaurants aan deze route. Leuk om hier te lunchen. Vervolgens door naar Bandung. Daar komen we ’s avonds aan. Bandung wordt wel het Parijs van Java genoemd vanwege de brede boulevards. Het is een groene stad. We verblijven in het Sukajadi hotel. Een goed hotel met lekker eten. Heerlijk geslapen. Gratis Wifi, zwembad op de binnenplaats. Nieuwe kamers.

 

Dag 3 Bandung – Yogyakarta per trein

De volgende ochtend verbazen we ons over het ontbijtbuffet. De complete rijsttafel die daar klaar staat slaan we maar even over. Liever een toast met jam en wat fruit.  

Om 07.00 uur vertrekt de trein naar Yogyakarta. We hebben de Executive trein, waarbij de stoelen kunnen draaien in panorama stand. Zo mis je niets van het prachtige landschap en de tafereeltjes die zich afspelen in en om de dorpen die we doorkruizen.

Aan boord hebben we een lunch. De airco wordt meestal extra hoog gezet in de hoop dat je een dekentje huurt aan boord. Hou hier rekening mee. Een vestje is wel nodig. In deze trein hebben we ook onze eerste WC – uitdaging. Een westers toilet is niet aanwezig, en dan ook nog zo’n wiebelende trein… Een enkele reis kost zo’n EUR 25,00. De treinrit duurt 7 uur.

Om 14.00 uur komen we aan in Yogyakarta en bezoeken we eerst de Prambanan. De eerste hindoe tempel van Java. Het is een groot en indrukwekkend tempel complex. Door de laatste aardbeving is een groot deel van de tempels ingestort en is men nog altijd bezig om de boel weer op te bouwen. Overigens horen wij later dat er in Bandung ook een aardbeving geweest is op het moment dat wij in de trein zaten. Niets van gemerkt, die trein schudde al genoeg.

’s Avonds hebben we een diner met gamelan muziek en na afloop een voorstelling van Ramayana theater. Mooie kostuums, bijzondere dans en muziek.

We verblijven in het Puri Artha Hotel. Een 3 sterren hotel met prima kamers. Hier maken we kennis met de gekko en de tjitjak hagedissen. We laten hem zo schrikken dat hij zijn staart afwerpt, wat ons weer zo doet schrikken dat we de kamer uit vluchten…

Dag 4 Yogyakarta en Borobodur

Ontbijt (rijsttafel of toast en fruit) onder begeleiding van gamelan muziek.

We beginnen de dag met een bezoek aan de Keraton. Het paleis van de sultan in Yogyakarta. Dit is een complex van verschillende vertrekken met elk een eigen functie en betekenis. Buiten bevinden zich de audiëntiepaviljoens waar het koninklijk bezoek en de premiers worden ontvangen. We bekijken de schatkamers en bezoeken het waterkasteel. Dit is het paleis waar de sultan zijn vrouwen uitzocht. Het is heel gebruikelijk dat de sultan meerdere vrouwen heeft. Zo wist sultan nr 9 maar liefst 79 kinderen te krijgen bij zijn diverse vrouwen. Geen wonder dat hij er zo vermoeid uitziet op de schilderijen in het paleis.

Na een koffie met Hollandse appeltaart bezoeken we een batik fabriekje en een glas fabriek. Puur handwerk, mooi om te zien. Vervolgens rijden we naar de Borobudur. Dit is een enorme boeddhistische stoepa gelegen onder de rook van de vulkaan Merapi. Ondanks diverse vulkaanuitbarstingen en aardbevingen staat de tempel nog steeds overeind.  De stoepa heeft 9 etages. De onderste etages vertegenwoordigen de hel, de middelste de aarde en de bovenste etage is de hemel, oftewel het Nirwana. De Borobudur is gebouwd in de periode 750 – 850 en is eeuwen verborgen gebleven onder as en begroeiing. Pas in 1814 werd de Borobudur herontdekt.

Dag 5  Busreis van Yogyakarta via Solo naar Malang

Vroeg opstaan want we hebben een lange busreis voor de boeg. We rijden eerst naar de stad Solo. Solo is erkend als het centrum van de traditionele Javaanse uitvoerende kunsten als Wayang en Gamelan. Ook vind je hier de batik fabriekjes. Je kunt hier tijdens een meerdaags verblijf batik en gamelan lessen volgen.

Vanuit Solo rijden we verder naar Oost Java, Jawa Timur. We maken nog een stop bij een typisch Oost Javaans dorp waar we een kijkje kunnen nemen in een huis. Heel eenvoudig, gemaakt van gevlochten matten. Na een lange rit komen we aan in Malang, bekend als de plaats van de appel. Malang ligt op zo’n 900 meter hoogte en is daarmee een koelere plaats dan bijvoorbeeld Surabaya. De sfeer in Malang is erg goed, veel jonge mensen, barretjes, gezelligheid op straat. Het stadspark Alun Alun bruist van de activiteit en muziek op straat. Vanuit Malang kan men de Bromo vulkaan beklimmen. Dit doe je ’s ochtends heel vroeg om de zon op te zien komen en omdat het nog niet zo vreselijk warm is. Wij zullen zelf de IJen vulkaan gaan beklimmen en slaan de Bromo over.

Dag 6  Van Malang naar Ketapang

Na een bezoek aan de legendarische Toko Oen in Malang, rijden we via Pasuruan richting Ketapang dat aan de oostkust van Java ligt. Onderweg maken we een stop bij een typische lokale levensmiddelen markt. Geen toeristische hebbedingetjes hier, maar een overvloed aan fruit, groentes, kruiden, vis en vlees. En dat allemaal in de brandende zon en lekker knus bovenop elkaar. Een hele belevenis om hier met een groep opzienbarende toeristen doorheen te lopen. Onze gids Beni met zijn vooruitziende blik gaf ons allemaal een paar sterk geurende muntdruppels in de handpalm. Om de stank te bedwingen. In de bus vertelt hij ons over het oude Javaanse geloof in de Stille Kracht, oftewel Goena Goena. In de traditionele Indonesische gemeenschap hebben mensen, dieren, bomen, bloemen, bergen, maar ook natuurverschijnselen en zelfs voorwerpen een eigen ziel. Deze zielen kunnen een extra kracht geven. Een goed voorbeeld is de kris, een klein soort dolk. Deze is dan ook heilig binnen de familie en wordt generaties lang bewaard en goed verzorgd. Een busreis met dit soort verhalen verveelt niet snel!

Toch wordt het nog een lange rit doordat we vast komen te staan in een file. Deze wordt veroorzaakt door de lokale verkiezingsfeesten. Vrachtwagens, karren, brommertjes, kinderen, mannen en vrouwen; alles gaat de weg op om het feest mee te maken. Om ons heen staan volgeladen vrachtwagens met grote muziekboxen en dansende mensen erop. Wat een schouwspel. Voor ons wordt een auto geramd door een vrachtwagen in het drukke verkeer. Er is werkelijk niemand die even uitstapt om de schade te bekijken, laat staan om zich hierover op te winden…. Wij Hollanders kijken verbouwereerd toe.

Bij aankomst in Ketapang is het donker. We hebben een prachtig resort (zien we de volgende dag) met tuin bungalows. Prachtig aangelegd in authentieke stijl.

Dag 7  IJen national park en overtocht naar Bali

’s nachts om 3.30 uur gewekt en ontbijt

Om 4.30 uur met de bus richting IJen National Park. Daar overstappen in Jeeps om ons naar het begin van de IJen Crater Trail te brengen. Slechts een kleine afstand in kilometers maar een hele klim. In de krater van deze berg bevindt zich een prachtig blauw kratermeer dat rijk is aan zwavel. We komen onderweg naar boven lokale mannen tegen die de zwavel te voet van de top naar beneden brengen. Dit gaat met 60 tot 80 kilo tegelijk. Niet voor te stellen wat een aanslag dit op het lichaam en de gezondheid moet hebben. Ze krijgen per kilo zo’n d: IDR 600 betaald. Een vrachtje van 60 kilo levert ze dus zo’n € 3,60 op. Dat doen ze 2 a 3 keer per dag. Boven hebben we een prachtig uitzicht. Daarna weer naar beneden en drie dagen spierpijn in de kuiten…

’s middags verlaten we Java en varen we in 45 minuten naar Bali. De bus en onze gids gaan deze dag nog mee tot Lovina. Daar moeten we afscheid nemen van elkaar.

De overnachting is ook hier weer in mooie tuinhuisjes dit keer voorzien van hemelbedden.

 

Dag 8 Bali: van Lovina naar Ubud    

’s ochtends vroeg opstaan om de dolfijnen te spotten. Dit doe je het liefst bij zonsopkomst omdat ze er dan in grote getale voor de kust zwemmen. Het is een prachtig gezicht ondanks de drukte van andere bootjes met toeristen. Daarna heerlijk ontbeten. Lovina is een aaneenschakeling van kleine dorpjes met één straat waar de barretjes, hotels en restaurants aan zitten. Er wordt live muziek gespeeld. De stranden zijn hier donker gekleurd, het is hier nog redelijk rustig qua toeristen als je het vergelijkt met Zuid Bali.

Na het ontbijt worden we door onze nieuwe gids en bus opgehaald om ons via diverse stops naar Ubud te brengen. We bezoeken de Git Git waterval en de Ulun Danu tempel. We worden overvallen door een enorme tropische regenbui die ervoor zorgt dat niet alleen de tempel wordt omgeven door water maar ook onze voetjes…

Onderweg zien we de offertjes waar Bali zo bekend om is. De offertjes bestaan uit een bakje gevlochten van bladeren gevuld met rijst, vruchten en bloemen. Deze worden 3 tot 5 keer per dag neergelegd of opgehangen om de goede goden te eren en kwade geesten weg te jagen. Bali staat bekend als het Godeneiland.  

In de middag komen we aan in Ubud. Hier hebben we wat vrije tijd en laten we onze zere spieren masseren. We nemen ook alvast een kijkje bij de bekende markt van Ubud. Wat een drukte daar. We kijken even snel wat de ‘waar’ is en nemen ons voor om de volgende dag  fris en fruitig het afding spel op de markt te gaan spelen.

Dag 9              Ubud

’s ochtends begint met een leuke fietstocht door de rijstvelden en dorpjes rond Ubud. Per mountainbike rijden we over smalle paadjes dwars door de velden, merendeels heuvelafwaarts. Er wordt af en toe een stop gemaakt om op een boeren erf te kijken, of bij een tempel waar de vrouwen de offers aan het brengen zijn.

Na de fietstocht hebben we tijd om Ubud verder te bekijken. Ubud is vooral vanuit het verleden bekend als centrum van de kunst. Hier vind je de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Het is nu een toeristische plek geworden waar de ateliers worden afgewisseld met de typische toeristen winkels. De markt is erg leuk, er zijn 4 verdiepingen met in het midden een binnenplaats en rondom allerlei winkeltjes. Van houtsnijwerk tot sarongs, van kleding tot tassen. Overal wordt onderhandeld over de prijs want uiteraard staan nergens prijsjes op. Erg leuk om souvenirs in te slaan.

Ubud is vooral overdag erg gezellig en levendig. ’s Avonds na 22.00 uur was er niet veel meer open en keert men terug naar zijn villa of appartement. Ubud heeft een heel ontspannen sfeertje, de hippies van vroeger zie je niet meer, maar het sfeertje is er nog wel naar.

Dag 10             van Ubud naar Sanur

Van Ubud zijn we met onze bus via de tempel Tanah Lot en via de plaatsen Seminyak en Kuta naar Sanur gereden. Kuta is the place to be als je van actie en uitgaan houdt. Het is er druk, er komen veel toeristen op af in verband met de vele bars, restaurants en clubs. Seminyak ligt iets verderop en is wat rustiger, al zit daar ook genoeg horeca en winkels. Er zijn op heel Bali prachtige villa’s te huren. Voor een paar dagen, een paar weken of een paar maanden. Denk aan de overwinteraars die hier de koude wintermaanden van Nederland ontlopen. Tijdens onze winter is het regenseizoen op Java en Bali maar op Bali weerhoudt dat de toeristen niet om toch de warmte op te zoeken. De regen kan vooral eind van de middag en ’s avonds vallen maar de buien zijn vaak snel weer over.

Dag 11 t/m 13 Sanur

We hebben de reis heerlijk afgesloten met een paar nachten in het Sanur Beach Resort in Sanur. Sanur is vooral lekker als je de drukte en gekte van Kuta niet prettig vindt, maar wel wat gezelligheid, restaurants en bars om je heen wilt. Dan zit je in Sanur helemaal goed. Een lekker strand erbij, leuke markt, en goede uitvalsbasis om de rest van Bali te verkennen. Dit kan het beste met een taxi. Of via een excursie, dan krijg je de uitleg van de gids er bij.

Gili Trawangan

Voor de kust van Lombok liggen de Gili eilanden. Het meest westelijk gelegen eiland is Gili Trawangan. Hier zijn we met een snelle boot (2,5 uur varen) naar toegeweest voor een dagje zon, zee, strand en snorkelen. Het eiland is klein, er rijden geen auto’s. Je kunt je er per fiets of per paard en wagen verplaatsen. Het is een paradijs voor honeymooners en zeker als je van snorkelen, duiken en varen houdt. De reuzenschildpadden liggen hier niet ver uit de kust, en als je vanaf het strand de zee in loopt zie je prachtige vissen onder je door zwemmen. Ideaal om hier 2 nachten te ontstressen en te genieten van alle comfort. Bijzonder: omdat het zoetwater helemaal van Lombok moet komen is dit schaars op het eiland. De douches en zwembaden van de hotels hebben brak water. In de badkamer van het hotel zie je vaak een grote bak met zoet water om je af te spoelen na het douchen.

Terugvlucht

Wij zijn van Denpasar naar Jakarta gevlogen, en vanaf Jakarta weer via Dubai terug.

KLM vliegt vanaf Denpasar naar Amsterdam en maakt alleen een stop in Singapore.

 

Voor foto’s verwijs ik naar mijn facebook pagina. Er wordt gewerkt aan een video verslag van deze reis. Die zal binnenkort ook op mijn facebook pagina te zien zijn.

 

Neem contact op als u zich lekker heeft laten maken door dit reisverslag. Deze reis, maar ook iedere variant erop kan ik voor u verzorgen.

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding