Dianne Hoffer-Grent

Reisadviseur uit Hoogkarspel

0228-564255

Aruba - One Happy Island!

Witte zandstranden, een lichtblauwe zee en zon biedt Aruba in overvloed. Maar er is ook het een en ander te zien op het eiland: witgebiesde Hollandse gevels in pastelkleuren, een oude Friese molen, een vuurtoren, veel cactussen, zandduinen, een woeste oostkust en het Nationaal Park Arikok, dat een vijfde van het eiland beslaat. En carnaval op Aruba is niet te vergelijken met dat in Nederland!
Ondanks dat het eiland maar 31 km lang en maximaal 9 km breed is, heeft het eiland dus verschillende gezichten:

EILANDTOUR
Met onze 4WD gaan we vanaf de Olde Mill via de dure villawijken Malmok en Arashi Beach naar het uiterste noordwesten van Aruba.
De Olde Mill komt oorspronkelijk uit Friesland en stamt uit de 19e eeuw. Rondom 1960 is hij naar Aruba overgebracht en is in de loop der jaren een museum en restaurant geweest. Op dit moment wordt hij gerestaureerd en kunnen we helaas niet binnen kijken.
Aruba heeft verschillende stranden en zijn voor iedereen toegankelijk. Privé-stranden bestaan dus niet meer. Je kunt alleen niet overal zwemmen. De witte zandstranden aan de westkust zijn rustig en hebben helderblauw zeewater. Maar aan de oostkust is het zeewater donkerblauw en wild. De stranden aan de oostkust hebben veel vulkanische rotsblokken. Daar kun je niet zwemmen of duiken.
In Eagle Beach en Manchebo Beach aan de westkust kun je helaas niet overal zwemmen vanwege de gevaarlijke onderstroom, maar de stranden zijn wel heel mooi.

Voordat we de vuurtoren kunnen bekijken, rijden we door het villadorp Malmok waar de vraagprijs voor een huis al dan niet met zwembad vanaf $350.000 is.

Bij de California Lighthouse (vuurtoren) hebben we een mooi uitzicht over het strand van Palm Beach, het aangelegde golfterrein Tierra del Sol, de zandduinen achter de vuurtoren en daarachter de woeste oostkust. We worden ook even vergezeld door wilde cabrito's (geiten).
We zien ook heel duidelijk dat Aruba niet vlak maar heuvelachtig is. Zo zien we in de verte een hoge berg, de Seroe Plat. Onderweg zullen we diverse heuvels en bergen zien, zoals de Hooiberg en de Jamanota.
De vuurtoren is gebouwd tussen 1914 en 1916 en daarachter staat het voormalig huis van de vuurtorenwachter dat nu dienst doet als restaurant. De zandduinen achter de vuurtoren staan in schril contrast met het omringende dorre landschap. We rijden door via het aangelegde golfterrein 'Tierra del Sol'.
We vervolgen onze route langs de wilde oostkust naar het kerkje Alto Vista. De bijnaam van Aruba is 'One Happy Island', maar je zou het ook het cactuseiland kunnen noemen wegens de vele cactussen.

Onderweg naar het rooms-katholieke kerkje Alto Vista, zien we veel witte kruizen langs de kant van de weg. Zij wijzen als het ware de weg naar de kapel. Op Aruba zien we trouwens heel veel rooms-katholieke en baptistenkerken, dat komt door de invloed van Latijns-Amerika.

Op naar de woeste oostkust, naar dè attractie op Aruba, 'The Natural Bridge'.
Aan de Andicuribaai kunnen we twee natuurlijke bruggen bewonderen die zijn ontstaan door wind- en watererosie. Je kunt over de 30 meter lange brug lopen, maar het waait er op dit moment zo hard dat weinig mensen de oversteek maken. De noordoostelijke passaatwind waait vooral in de maanden februari tot en met april erg hard. Er is ook een klein strandje waar je kunt zonnen, maar niet kunt zwemmen. In de omgeving van de natuurlijke brug zien we verder een droge, kale vlakte, een restaurant en een souvenirwinkel.

We rijden via de Hooiberg en de plaats Santa Cruz naar het Nationaal Park Arikok, dat genoemd is naar de voormalige plantage-eigenaar Arie Kock. De Hooiberg is 165 meter hoog en als je van een mooi uitzicht over Aruba wilt genieten, dan moet je 592 steile trappen beklimmen. De plaats Santa Cruz is, naast Savaneta en San Nicolas, één van de grote plaatsen op Aruba en is genoemd naar een Spanjaard die het eerste heilige kruis op Aruba heeft geplaatst. Via een bochtige, onverharde weg rijden we het Nationaal Park Arikok binnen. We zien een droog, dor, heuvelachtig gebied met veel cactussen, wilde cabrito's, leguanen en de meest gefotografeerde boom, de Divi Divi.Het Nationaal Park beslaat ongeveer 20 procent van Aruba en veel delen zijn privé-bezit van landeigenaren.

Tijd voor ontspanning. We rijden naar Baby Beach om lekker te kunnen zwemmen en snorkelen. Om zo enthousiast te raken van de onderwaterwereld dat we de dagen erna met een ervaren duikinstructeur een aantal prachtige duiken hebben gemaakt!

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding