Carina Breitenstein

Reisadviseur uit Blaricum

06-15632004

De Northern Cape is bijzonder en nog niet echt ontdekt door de toeristen. Hou je van avontuur, natuur en spanning, dan is dit gebied misschien iets voor jou. De afstanden hier zijn lang waardoor het niet echt geschikt is voor jonge kinderen.

De Northern Cape is de grootste provincie van Zuid Afrika en beslaat ruim 30% van Zuid Afrika. Het is echter niet drukbevolkt want het inwonersaantal is slechts 900.000 mensen. De hoofdstad is Kimberley, de diamantstad, waar vele bekende diamanten zijn gevonden. De wijde vlakten, zeer warme zomers, droogte en stilte zijn kenmerken van deze provincie. Toch bezit de Noordkaap een van ’s wereld grootste watervallen, de Augrabies watervallen. Ook wijnproductie is te vinden in de Northern Cape en wel rondom het stadje Upington. De bewoners van de Northern Cape zijn godsdienstig, vriendelijk en zeer gastvrij. Door zijn karakteristieke landschap leent dit gebied zich uitstekend voor een avontuurlijke vakantie waar je nog weinig toeristen tegenkomt.

Na een lange vlucht via Johannesburg komen we aan in het plaatsje Kimberley, waar onze gids voor de reis op ons wacht. In het plaatsje Kimberley kan er een bezoek worden gebracht aan de ‘big hole’. Dit is een oude diamantmijn die helemaal met de hand is uitgegraven en waar nu water in staat. Een prachtig gezicht. Hier is ook een museum bij (waar vele diamanten te zien zijn) en een nagebouwd dorpje uit die tijd. Na het bezoek aan de “big hole” gaan we naar een guestfarm net buiten Kimberley.

De volgende dag gaan we naar Mokala Park, ongeveer 70 km. rijden. Het Mokala Nationaal Park is 19.611 hectare groot en is het thuis voor de met uitsterving bedreigde dieren als de neushoorn, tsessebe, roan antiloop en het zwarte wildebeest. Mokala Park is een nieuw park en heeft 2 lodges (30 gasten per lodge). Wij overnachten in Mosu Lodge, dat open is sinds juli 2007. De Mosu Lodge biedt leuke huisjes met prachtig uitzicht, een mooi restaurant en zwembad. Aan het eind van deze dag staat een gamedrive door het gebied met een sundowner (een drankje bij de ondergaande zon tijdens een gamedrive) op het programma met als afsluiting een heerlijk diner bij het kampvuur.

Augrabies Falls National Park is onze volgende bestemming. Augrabies Falls is de 6 na grootste waterval ter wereld in de Oranjerivier. Vanuit het restcamp waar wij overnachten is het 2 minuten lopen om de waterval te zien. Aan het einde van de middag staat er een gamedrive op het programma door dit prachtige gebied. Aan de ravijn bij de watervallen staat een echte braai voor ons klaar. Echt heel bijzonder, zo midden in de natuur met uitzicht op de waterval.

Sportieve kleren aan na een heerlijke nacht, want vandaag gaat de reis via raften naar het Khamkirri Privé Wildreservaat. Het Khamkirri Privé Wildreservaat is echt een plek voor de avontuurlijke reiziger. We verblijven hier in een tentenkamp aan de Oranjerivier, met een mooi uitzicht daarop. Er zijn ook huisjes maar wij zijn blij dat we de tenten hebben. Na het raften komen we aan en onze bagage staat al klaar. Even de spullen in de tent en lekker lunchen aan de rivier. De sportieve gebeurtenissen van deze dag zijn nog niet afgelopen want we gaan abseilen in het park. Voor iemand met hoogtevrees niet echt een leuk vooruitzicht maar we werden vrijgelaten om het wel of niet te doen. Ik hield de optie nog even open, maar uiteindelijk toch gedaan! Een geweldige ervaring! Bijgekomen van deze ervaring stonden de paarden klaar voor een tocht door het reservaat. Bijzonder hoor om op een paard de giraffen langs te zien komen. Na terugkomst lekker eten en napraten bij het kampvuur!

De volgende ochtend gaan we vanuit Khamkirri naar de !Xaus Lodge. Een zeer lange rit,  werd onderbroken met een bezoek aan een Kameelboerderij. Na de lunch maken we een tocht door de Kalahari Woestijn op de kameel. Pet op, want de zon brandde hier erg. De temperatuur was tegen de 40 graden. Na deze ervaring gaat de reis verder door de duinen van de Kalahari Woestijn. We verblijven in de !Xaus lodge dat ligt in het Kgalagadi Transfrontier Park en is het eerste grensoverschrijdene Peace Park van Afrika. Het park is bijna 2 keer zo groot als het Kruger Park. De logde ligt prachtig!

Deze ochtend werd de bushmen wandeling afgelast, daar we bezoekers hebben. De leeuwen zijn te dicht bij het park. Het programma is gewijzigd en we maken een korte gamedrive op zoek naar de bijzondere Kalahari leeuwen met hun zwarte manen. Terug in het kamp en tijd voor een goed ontbijt en wandeling naar een hele kleine nederzetting van de San en Mier mensen die hun vaardigheden op artgebied laten zien. Zij verkopen wat zij maken bij deze nederzetting maar de spullen worden ook verkocht in de lodge. ’s Middags een gamedrive. De dag wordt afgesloten met een diner in de boma. Tijdens het eten worden wij nog verrast door een eigenwijze schorpioen die door onze gids vakkundig van zijn venijnige staartpunt word ontdaan. Na het eten de boma, was het maar kort natafelen daar de leeuwen toch wel erg dichtbij de lodge waren!

Het einde nadert. Via Upington Airport gaan we naar Johannesburg. Hier zullen we nog twee dagen blijven voordat we naar huis gaan. Er is genoeg te doen in Johannesburg. Wat te denken van een bezoek aan Soweto voor een bezichtiging van het oude huis van Nelson Mandela. Hij heeft hier gewoond voor zijn gevangenschap en nog 11 dagen nadat hij is vrijgelaten. Zeer indrukwekkend. Of het Apartheidmuseum. Dit is een zeer indrukwekkend museum met veel beeld en fotomateriaal. Echt een aanrader om te gaan bezoeken.

Ga je met kinderen op reis, denk dan aan het pretpark Gold Reef City waar je prima een middag kan doorbrengen met de kinderen. Het park is veilig (je moet door de security heen) en heeft restaurantjes, kroegjes en vele achtbanen en andere activiteiten. In de avond is een bezoek aan het complex Montecasino leuk! Hier kan je lekker eten en er is van alles te doen. Er is ook een theater waar leuke voorstellingen te zien zijn. Vraag van tevoren in het hotel wat er wordt gespeeld en reserveer. Echt, de Lion King is veel leuker in het Zuid Afrikaans.

Wil je meer weten over deze prachtige bestemming? Ik vertel je er graag meer over.

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding