Carina Breitenstein

Reisadviseur uit Blaricum

06-15632004

De steden Lissabon en Porto in Portugal zijn ideaal voor een leuke stedentrip. Maar wat bieden ze nu eigenlijk, wat is het verschil en wat zou ik adviseren?

Lissabon is gebouwd op 'zeven heuvelen' dus je moet daar wel rekening mee houden als je de stad bezoekt. Ben je niet goed ter been, dan is dit best lastig. Want klimmen wordt het. We hebben een prima appartement met 2 slaapkamers in de wijk Bairro Alto. De wijk Bairro Alto is de bovenstad (dat bekent “Bairro Alto” ook) van Lissabon. De wijk is vooral bekend om de vele kunstzinnige winkels en het uitgaansgebied. Heerlijk slenteren door de krappe straatjes. Veel eettentjes en een losse sfeer. Maar we willen natuurlijk wel de stad goed zien. Dus we huren voor 3 uur een Gocar! En dat is echt een aanrader, even wennen met rijden, maar je komt overal. En je parkeert hem ook makkelijk als je even een kop koffie wil doen. Alle belangrijke bezienswaardigheden zien we op deze wijze en je bent zelf ook een bezienswaardigheid.

De andere dag gaan we lopend de stad verkennen. We zien vele bezienswaardigheden zoals de ijzeren lift (Elevador de Santa Justa), Castelo de São Jorge, de Kathedraal van Lissabon, de leuke winkelstraat Rua Augusta, het Praça Do Comércio (grootste plein van Lissabon) en natuurlijk hebben wij ook het oude trammetje nr. 28 genomen. Het trammetje vind ik geen aanrader; propvol en erg onduidelijke route.

Eten in Lissabon is een feest; goede restaurants en heel betaalbaar, voor Nederlandse begrippen zelfs goedkoop.
Lissabon is zeker leuk om te combineren met een rondreis(je); combineer dit bijvoorbeeld met Cascais of Sintra!

Porto ligt noordelijker en is na Lissabon de 2de stad van Portugal. Porto ligt aan de rivier de Douro. Porto heeft sinds de stad in 2001 de culturele hoofdstad van Europa was te maken met een toegenomen belangstelling en is bij veel toeristen erg in trek.
Porto is wat compacter dan Lissabon en heeft vele prachtige bezienswaardigheden. Je raakt niet uitgekeken op de prachtige gebouwen, velen bezet met de bekende Portugese tegels. Ook de Porthuizen zijn leuk om te bezoeken. Zorg er wel voor dat je niet de grootste neem, die ook inbegrepen zijn in de hop-on, hop-off tours, daar is het veel te druk. Ik vond zelf de Calem Cellars een aanrader, leuk museum erbij dat interactief is.

Wat ook leuk is om te doen is een tuk tuk tour door de stad en de boottocht over de Douro. Ook het eten is net als in Lissabon een feestje, wel heb ik het idee dat Porto duurder is dan Lissabon.

Beide steden zijn erg leuk, maar mijn voorkeur gaat, puur als stedentrip, uit naar Porto.

 

 

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding