Carina Breitenstein

Reisadviseur uit Blaricum

06-15632004

Eind juni vertrek ik met een aantal andere reisagenten, voor een studiereis, richting Israël.

Tijdens deze 6-daagse reis, ligt de nadruk op het noorden van Israël. De route die we gaan volgen is als volgt: Tel Aviv, Jaffa, Caessarea, Haifa, de kruisvaardersstad Akko, diverse sites bij het meer van Tiberias (zoals o.a. Capernaum, Tabgha en Nazareth), de Dode Zee, de Massada en de oude stad Jeruzalem. Ook een bezoek aan Holocaust museum Yad Vashem zal niet ontbreken. De overnachtingen zijn deze reis niet uitsluitend in hotels, maar zo overnachten we ook in een Kibboets en een Bedoeïenen tentenkamp in de Judese woestijn.

Nadat we strenge douaneformaliteiten op Schiphol achter ons kunnen laten, vliegen we met El Al richting tel Aviv en landen na 4,5 uur op de luchthaven Ben Gurion Tel Aviv.

Tel Aviv, ook bekend als “de stad die nooit stilstaat”, is een levendige, actieve stad met amusement, kunst en cultuur, festivals en een bruisend nachtleven. De stad zelf wordt ook wel de Witte Stad genoemd. Vele huizen zijn gebouwd in de Bauhaus stijl. De haven bevindt zich in het noordwesten en hier zijn veel nachtclubs, restaurants en andere uitgaansgelegenheden dichtbij elkaar. `s Avonds is het hier gezellig druk.

De oude stad Jaffa is mooi en gezellig. Er zijn hier veel kunstenaars gevestigd en dat zie je terug in het straatbeeld. Vanuit Jaffa hebben we fantastisch uitzicht op het strand van Tel Aviv. Uiteraard bezoeken we de Carmel Markt, de grootste markt van Tel Aviv.

Volgende stop is Caesarea, een archeologisch park, gelegen tussen Tel Aviv en Haifa. Met betrekking tot de oudheid wordt het ook Caesarea Maritima genoemd. Door vele opgravingen valt er veel te bezichtigen. Haifa is voor een gedeelte op de berg Karmel gebouwd, wat mooie uitzichten geeft over de stad, de haven en de baai van Akko. Het hoogste deel van de stad Haifa ligt 275 meter boven zeeniveau. Een van de trekpleisters in Hafia, de Bahá’í-tempel, is indrukwekkend om te zien en is op een heuvel gebouwd.

Inmiddels bereiken we Akko, een oude havenplaats in het noorden. Ten zuiden van de stad bevindt zich de haven, aan de Baai van Akko. Akko bekend om de middeleeuwse en oosterse uitstraling en vele oude gebouwen. Zoals de kruisvaardersburcht en de oude muur. Bij het Meer van Tiberias, stoppen we bij Yardenit. Hier wordt verondersteld de daadwerkelijke plaats te zijn waar Jezus door Johannes de Doper werd gedoopt. Vele Christelijke pelgrims bezoeken nog steeds deze plaats voor doopselceremonies.

Rond het meer liggen meer van Tiberias zijn meerdere interessante plaatsen, zoals o.a. Capernaum, een oude vissersgemeente en sinds de achtste eeuw onbewoond. Jezus woonde hier, nadat hij Nazareth verliet. Hij koos het omdat zijn eerste bekeerlingen, de vissers Petrus en Andreas, daar leefden. Het was ook in Capernaum dat Jezus de dochter van Jairus, uit de dood verrees.

We reizen verder en naderen Tabgha. gelegen ten noorden van Tiberias. Een van de bekendste wonderen uit de Bijbel vond hier plaats aan oever van het meer. De Vermenigvuldiging van de Broden en de Vissen. Nazareth wordt in het Nieuwe Testament genoemd als de stad waar Jezus opgroeide. We bezoeken hier de Basilica van de Aankondiging of Annunciatie; op deze plek zou Maria van de engel Gabriël hebben gehoord dat zij zwanger zou raken.

 De Massada, een citadel op een rots nabij de Dode Zee, is weer een hele andere bezienswaardigheid. Het fort van Massada werd tussen 40 en 4 v.Chr. gebouwd als vluchtplaats. Check de gelijknamige film die hier (1981) is opgenomen. We vervolgen de weg naar de Dode Zee, en ja hoor, hier ervaren we zelf hoe bijzonder dit is om hier in te drijven.

De volgende highlihgt is uiteraard Jeruzalem. De Oude Stad, verdeeld in 4 wijken: Arabisch, Joods, Christelijk en Armeens. Zowel joden, christenen als moslims beschouwen Jeruzalem als een belangrijke stad. Voor de joden is dit de Westmuur of 'Klaagmuur', voor christenen is het de stad waar Jezus leefde, werkte, gekruisigd werd en uit zijn graf herrees. Voor de moslims, omdat op de Tempelberg de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee staan. We bezoeken o.a. de Klaagmuur en de Via Dolorosa, de straat die Jezus volgens de overlevering gelopen heeft met zijn kruis. Maar ook de Zaal van het Laatste Avondmaal, de Tempelberg en de Heilige Grafkerk.

Uiteindelijk is het bijna tijd om terug te gaan, maar dit kan niet zonder een wandeling langs de Knesset met het beeldhouwwerk, de Menorah en natuurlijk een bezoek aan Yad Vashem, waar bij dit officiële monument van Israël waar de Joodse slachtoffers van de Holocaust worden herdacht. Dit bezoek maakt een diepe, diepe indruk op ons.

Wil je meer weten over deze prachtige bestemming? Ik vertel je graag meer.

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding