Marijke Brits

Reisadviseur uit Nijmegen

06-24131856

Zuid Afrika is met recht "de wereld in één land"!

Zondag 27 september:
Vanochtend vroeg (heel vroeg!) was het op schiphol al een drukte van belang. Na een snelle bagage-afgifte heb ik genoten van een heerlijk ontbijt in de KLM business lounge. Wist u dat ik deze lounge voor u kan reserveren voor € 40,- per persoon, ongeacht of u business of economy class vliegt? In de business lounge kunt u comfortabel wachten op uw vlucht, gebruik maken van een snelle internetverbinding en een hapje en drankje nuttigen. Heel relaxed en comfortabel! KLM vliegt rechtstreeks naar Kaapstad in ca. 11 uur. Aan boord is de service optimaal: comfortabele stoelen, genoeg beenruimte, goede service, lekker eten en een zeer uitgebreid entertainmentprogramma (zelf te bedienen in de rugleuning van de stoel voor u). Onderweg trouwens nog een prachtig uitzicht op de Sahara gehad! Na aankomst in Kaapstad heb ik mijn huurauto opgehaald en ben ik naar het hotel voor de komende 2 nachten gereden. In Zuid Afrika is het prima auto rijden. De bewegwijzering is duidelijk en de wegen zijn prima. Houdt u er wel rekening mee dat u links moet rijden! Ook een creditcard is voor het huren van een auto verplicht. Mijn onderkomen voor de komende 2 nachten is Hotel The Bay. Het hotel ligt prachtig aan zee met de Tafelberg op de achtergrond. Op naar de dag van morgen met, als het weer het toelaat, een helikoptervlucht boven Kaapstad!.

Maandag 28 september:
Na een kort nachtje deed ik vanochtend vol spanning de gordijnen open......En YES! De zon schijnt! De helikoptervlucht gaat door! En wat was dat GAAF!!!! Bij V&A Waterfront (een heel groot winkelcentrum met veel terrassen en restaurants, kortom The place tot be in Kaapstad) is een heliplatform waar vandaan de helikopters vertrekken voor een werkelijk fantastische vlucht over Kaapstad. Vanaf de zee zie ik de Tafelberg/Table Mountain (vanochtend zonder tafelkleed, lees: zonder wolkendek erover), the twelve apostles, The Lions Head, Green Point Stadium en Camps Bay. Wat een ervaring! Dit gun ik u ook als u in Kaapstad bent!! Deze ultieme belevenis kost € 80,- per persoon. Na een uurtje genieten van de zon op het terras en bijkomen van de vlucht, is het tijd om te gaan koken! In de wijk Bo-Kaap word ik gastvrij ontvangen door een lieve vrouw die haar huis en keuken ter beschikking stelt om typisch Zuid Afrikaanse gerechten te bereiden.......de lunch voor vandaag! De wandeling door deze (letterlijk) kleurrijke wijk die bij deze 'excursie' hoort, past tijdens mijn reis niet in het dagprogramma, maar reserveer ik natuurlijk wel graag voor u. Deze complete 4-uur durende tour kost € 70,- per persoon en is om uw vingers bij af te likken! Terug gekomen bij het hotel staat de volgende trip alweer op het programma.....een tocht met een side car....hoe gaaf is dat! Met een ervaren Harley Davidson driver rij ik langs de kust richting Houtsbaai en Chapmans Peak naar The Cape Town Vineyards om hier een aantal heerlijke wijnen te proeven. De route gaat vervolgens richting Simon's Town waar op Boulders Beach een pinguïnkolonie leeft (in reservaat). Deze 4 uur durende tour per side car kost € 135,- per persoon. Ik heb genoten van de prachtige omgeving, de adembenemende vergezichten, de wijn, de zon en de zwaaiende kinderen langs de weg. Een perfect einde van een TOP dag!

Dinsdag 29 september:
Vanochtend vroeg stond de Tafelberg op het programma.....Het zou er om spannen of de kabelbaan open zou zijn vanwege de slechte weervoorspellingen. Om 08:00 uur kwam het telefoontje.....de kabelbaan was dicht vanwege de wind en het enorme tafelkleed wat zich over de berg heen had gedrapeerd.....dikke, vette pech dus! Zaterdagmiddag ga ik in de herkansing als ik weer terug ben in Kaapstad, duimen dus!!!! Vandaag laat ik Kaapstad achter me en rij naar Betty's Bay, een klein plaatsje aan de kust waar, net zoals in Simon's Town, pinguïns in een beschermd gebied leven. De entree voor dit park is 10 Rand per persoon en dit is voordeliger dan wanneer u Simon's Town bezoekt....en ook minder druk! Na zo ongeveer de hele kolonie op de foto te hebben gezet, rij ik via de kust naar Hermanus waar een lekkere lunch op het terras op het programma staat. Hermanus is een klein en gezellig dorpje wat vooral bekend staat als de beste whale-spot plek van Zuid Afrika. En dat is wat ik vanmiddag heb gedaan.....walvissen gespot! En hoe! Wat een gave boottrip over de Indische Oceaan! Een boottrip met zeehonden en walvissen en op de terugreis naar de haven enorme golven (gelukkig zijn er reistabletjes!). Fantastisch was het!!! Deze trip kost 710 Rand, wat neerkomt op ongeveer € 50,- per persoon. Een MUST om te doen als u in deze omgeving verblijft! Met mijn zeebenen ben ik daarna doorgereden naar Arniston waar ik vannacht zal verblijven om morgen weer een mooie route te rijden naar Albertinia. Oja, pas op als u hier rijdt, er lopen Baboons (bavianen) op de weg!

Woensdag 30 september:
Vanochtend laat ik Arliston achter me. Arliston is een kleine plaats waar u mooie fietstochten kunt maken en paard kunnen rijden. De plaats Arliston is ontstaan op een bijzondere manier. Een Schotse vrouw ging in Zuid Afrika op zoek naar haar verloren zoon, die voer op het schip The Arliston. Het schip bleek verongelukt en aangespoeld. Ze besloot op de plek waar haar zoon was overleden een klein vissershuisje te bouwen. Naarmate de tijd vorderde, kwamen er meerdere mensen die op deze plek hun huisje gingen bouwen en hiermee ontstond binnen het dorp (dat inmiddels Arliston werd genoemd) een kleine community die in de vissershuisjes woonde. Inmiddels is de regel dat men er geboren moet worden om in een vissershuisje te wonen. Na een bezoek aan deze huisjes rij ik naar het meest zuidelijke puntje van Zuid Afrika, Cape l'Agulhas. Naast dat dit de meest zuidelijke punt is, is ook de plek waar de Atlantische en de Indische Oceaan bij elkaar komen. Iedereen denkt of zegt dat dit bij Kaap De Goede Hoop is, maar in werkelijkheid ligt dit punt dus een heel stuk verder. Vanuit hier rij ik door naar Swellendam, een stadje ooit gesticht door de VOC, en daarna vervolg ik mijn weg (met heel veel regen!) naar Albertinia waar een overnachting in Garden Route Game Lodge staat gereserveerd.......Er staan 2 game drives (safari's) op het programma! Albertinia ligt aan het begin van de beroemde Garden Route. Om 16:30 uur vertrek ik met een ranger het private park in en in de stromende regen zie ik al snel zebra's, impala's, kudu's, buffels (één van de big five) en giraffen. De regen komt met bakken uit de lucht; niet alle dieren laten zich zien. Het hoogtepunt is de cheetah die jaagt op een springbok....z'n avondmaaltijd. Wat een prachtig beeld van moeder natuur! Uiteindelijk heeft hij de springbok te pakken gekregen en z'n buikje vol gegeten! Morgenochtend trek ik opnieuw het park in op zoek naar olifanten, luipaarden, neushoorns, leeuwen en nijlpaarden. Hopelijk is het droog!!

Donderdag 1 oktober:
Na een nacht vol regen in de prachtige lodge stap ik vanochtend om 07:15 uur bij mijn ranger de jeep in. Het is droog, dus hopelijk zien we nog meer dieren. Dit is een klein wildpark waar naast de eerder genoemde dieren ook veel vogels leven, waaronder de kraanvogel, de nationale vogel van Zuid Afrika. Er zijn 2 olifanten, 1 luipaard, 4 leeuwen, 2 nijlpaarden en 3 neushoorns naast de groepen giraffen, zebra's, springbokken, kudu's, buffels en impala's die hier leven. De lodge is trouwens erg kindvriendelijk. Naast dat ze familiekamers, oppasservice en speeltuintjes hebben, organiseert de lodge ook speciale gamedrives voor kindjes! Hoe leuk is dat!! Bij binnenkomst in het park zie ik al vrij snel de 2 olifanten staan. Wat zijn het toch een machtige beesten om te zien. Wist u dat als olifanten flink met hun oren klapperen en ze wijd uitzetten, ze dan in de aanval willen gaan? Mijn ranger is er op gebrand de neushoorns te vinden. Niet alleen voor mij natuurlijk, maar ook omdat het vrouwtje 15 (van de 18 maanden) zwanger is. Ze vinden het erg belangrijk om te weten waar ze zijn en hoe het met ze gaat na zo'n dag en nacht vol regen. Het lukt ons niet ze te vinden.....hopelijk hebben de mensen die later vandaag gaan meer geluk. Wel vinden we de 2 nijlpaarden die tegen elkaar aangeplakt in het water liggen te dobberen. Verderop rijden we het gedeelte in waar de leeuwen leven, samen met wat klein wild en veel springbokken waar ze op kunnen jagen. De reden dat de leeuwen hier (nog) apart leven van de andere grotere dieren, is omdat het park vrij klein is en de leeuwen anders binnen no-time alle andere dieren op zouden eten. Er is te weinig ruimte om echt goed te kunnen vluchten. De lodge is bezig het park uit te breiden zodat de scheiding tussen de leeuwen en de overige dieren weg kan en de kringloop van het leven goed z'n gang kan gaan. De ranger vertelt over de sporen die hij onderweg in het zand ziet en de bloemen die we tegen komen. De nationale bloem van Zuid Afrika is de Protea, waar 90 verschillende soorten van zijn. Na deze fantastische ochtend vertrek ik richting Stellenbosch, een gezellige studentenstad midden in het wijnengebied. Stellenbosch ligt op ca. 100km van Kaapstad vandaan. Onderweg stop ik nog even in Swellendam waar ik naar het restaurant terug ga waar ik gisteren ook al geluncht heb. Het tentje heet Tredici, onthou die naam! Vanuit Swellendam is het nog 2,5 rijden naar Stellenbosch waar ik een bezoek breng aan één van de bekendste winkels in Zuid Afrika: "Oom Samie se winkel" en op het terras geniet van een heerlijke wijntje van één van de wijnhuizen uit de buurt. Een heerlijke plek om een aantal nachten te verblijven......helaas is het er voor mij maar één!

Vrijdag 2 oktober:
Na een heerlijk diner en een goede nachtrust ben ik vanochtend vanuit Wellington (vlakbij Stellenbosch) vertrokken naar Franschhoek, een mooi plaatsje midden in het wijnengebied achter Kaapstad. Het is een leuk plaatsje met veel mooie gebouwen en leuke winkels. Hierna begin ik aan een flinke rit richting het noorden, ik rij naar het Kagga Gamma Nature Reserve. Het is een prachtige route om te rijden door en langs gebergtes. Rond 15:00 uur arriveer ik bij de accommodatie waar ik mijn laatste nacht in Zuid Afrika ga doorbrengen: het Kagga Gamma hotel. Ik slaap vannacht in een 'grotto' een kamer gebouwd in de rotsen met een prachtig uitzicht over de het park. Het is hier muisstil........Na een wijntje in de zon (het is heerlijk weer vandaag!) vertrek ik in een jeep richting het hoogste punt van het park. Ik ga op 'sundown tour', kortom.....ik ga naar de zonsondergang kijken! Met een koelbox met lekker drinken en eten kijk ik vervolgens naar een werkelijk prachtige zonsondergang. Wat een ervaring! Morgen rij ik weer terug naar Kaapstad. Voordat ik morgenavond terug vlieg naar Nederland hoop ik de Tafelberg nog op te kunnen. Hopen op helder weer en weinig wind dus!

Zaterdag 3 oktober:
Vanochtend vertrek ik vanuit Kagga Gamma voor de lange terugreis naar Kaapstad. Het is wederom een prachtige route en natuurlijk hoop ik op goed bericht vanuit Kaapstad over de Tafelberg......halverwege de reis hoor ik dat de kabelbaan open is. Dat klinkt gunstig. Bij aankomst in Kaapstad blijkt er echter zoveel bewolking en mist rondom te tafelberg te hangen (en is weinig wind te zijn) dat je geen hand voor ogen kunt zien boven. De kabelbaan gaat, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik besluit dan ook niet naar boven te gaan. Ik ben in 2008 al boven geweest, dus het is niet zo'n ramp dat het nu niet lukt. En......Ik heb natuurlijk al de helikoptervlucht gehad met een geweldig uitzicht over de stad!!! Ik ga naar V&A Waterfront en ga daar lekker op het terras lunchen en mensen kijken. Voordat ik aan tafel schuif voor het laatste diner in Zuid Afrika, duik ik nog even het winkelcentrum in. Waterfront is prachtig verlicht en het gezellig druk op zaterdagavond. Echt the place to be!! Nog even een goede tip voor vertrek vanaf de luchthaven. U kunt belasting terug vragen van producten die u koopt, mits u ze ook aan kunt tonen op de luchthaven. Dus.....eerst claimen, dan pas bagage inchecken. Na de paspoortcontrole kunt u vervolgens het geld terug vragen bij de bank.

Mijn reis door Zuid Afrika zit er op. Wat was het een prachtige reis en wat heb ik veel gezien. Ik ben weer op compleet andere plekken geweest als 7 jaren geleden, dus deze reis is echt een aanvulling op mijn kennis over Zuid Afrika. Ik heb heerlijk gegeten, het prijsniveau is laag (zeker omdat de Rand nu heel gunstig staat), de mensen zijn vriendelijk en het landschap is echt adembenemend mooi.

Zuid Afrika is met recht "de wereld in één land"!

Facebook
The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding