Nieuws April

Polen

POLEN 

Dichterbij dan je denkt!

Polen is erg in trek bij liefhebbers van culturele (steden)tripjes, maar ook voor natuurliefhebbers is er genoeg te doen.

De rijke geschiedenis van Polen en de ligging op belangrijke handelsknooppunten hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan culturele invloeden. En waar kun je die invloeden beter ervaren dan in een van de grote steden van Polen? 

Krakow: het Florence van Polen

Krakau

Het Florence van Polen

Een van de pareltjes onder de Poolse steden is Krakau. Tegenwoordig is het een studentenstad, maar lang geleden was het de hoofdstad van Polen.

Deze periode heeft overduidelijk zijn sporen nagelaten in het historische centrum: met de vele bezienswaardigheden wordt de stad ook wel het Florence van Polen genoemd en staat het centrum al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

boven Gdansk - onder Wroclaw

Gdansk

De glorie van de Hanze

Aan de Oostzeekust ligt Gdansk, dat vroeger de naam Danzig droeg. Tijdens de hoogtijdagen van de Hanze, was dit een van de rijkste en belangrijkste steden van dit handelsverbond, en dat zie je vandaag de dag nog volop terug.

Wroclaw

Bruggenstad

Wroclaw – de vierde stad van Polen – ligt op een kruispunt van vroegere staten en culturen en dit heeft de stad een uniek multicultureel tintje gegeven: met name invloeden van Bohemen, Oostenrijk en Pruisen zijn terug te zien in de architectuur van de stad.

De stad is vooral bekend door de ligging aan de Oder: niet alleen strekt de stad zich uit over beide oevers, maar ook op twaalf eilanden in de rivier. Bovendien zijn er in de stad ruim 130 bruggen te vinden.

Warschau, een moderne oude stad

Warschau

Een moderne oude stad

De huidige hoofdstad van Polen lijkt op het eerste gezicht een originele oude stad, maar niets is minder waar. Het centrum werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Na de oorlog heeft men het centrum aan de hand van foto’s herbouwd, zodat zij haar 17de- en 18de-eeuwse uiterlijk weer kreeg. Dit leverde de stad in 1980 een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op.

De meeste historische bezienswaardigheden van de hoofdstad bevinden zich langs de zogenaamde Koninklijke Route (Trakt Królewski). Deze begint bij het Koninklijk Paleis in de Oude Stad en eindigt bij het Koninklijk Lazienki-Park en het Belvédère-Paleis.

De interessantste historische gebouwen van Warschau zijn verspreid over de kruin van de hoge heuvel die vanuit het westen het dal van de Wisla begrenst.

Bialowieza en Slowinski NP

Ongerepte natuur: van oerbos tot wandelende duinen!

Op het gebied van natuur kun je Polen een uniek land noemen. Er zijn namelijk weinig landen binnen Europa waar nog zo veel ongerepte en unieke landschappen terug te vinden zijn. In totaal liggen er verspreid over Polen 23 nationale parken.

Het Woud van Bialowieza

Dichtbij de grens met Wit-Rusland ligt het Woud van Bialowieza. Dit is het best bewaarde laaglandoerbos van Europa. Geen enkel ander bosgebied laat zo goed zien hoe Europa er vele eeuwen geleden qua natuur uit heeft gezien.

Bij het Woud van Bialowieza ligt het Bialowieza Nationaal Park, waarvan het beheer gericht is op het behoud van dit unieke landschap en zijn bewoners: van wolven tot wisenten. In het dagelijks geopende bezoekerscentrum leer je dit ongerepte landschap kennen en kun je excursies boeken.

Wandelen door de Wandelende Duinen

In het noorden van Polen ligt het Slowinski Nationaal Park, een uitgestrekt duingebied waar je heerlijk kunt wandelen. Hier vind je de zogenaamde beweeglijke duinen, die het landschap er elk moment weer anders uit laten zien: een voor Europa uniek fenomeen.

Mazurie en Tatra NP

Tatra National Park

Het Tatra Nationaal Park ligt aan de grens met Slowakije. Het maakt deel uit van het Karpatengebergte.

Het park dankt haar schoonheid aan een enorm aantal plantensoorten, diersoorten en gletsjermeren. Een van de bekendste bezienswaardigheden in het nationale park is het meer Morskie Oko. Tevens zijn de Mickiewicz Wodogrzmoty watervallen zeker een bezichtiging waard.

Een belangrijk pluspunt van het Tatra Nationaal Park is dat het eenvoudig te bezoeken is door toeristen, met duidelijk aangelegde wandelpaden.

Warmië en Mazurië - het Land van de Duizend Meren

Het gebied Warmia en Mazury, het land van de duizend meren, ligt in het noordoosten van Polen.

Glooiende velden, heuvels, bossen,  akkers en meren, wisselen elkaar af in dit vriendelijke gebied. Dieren die je niet elke dag in Nederland ziet, maar hier veel voorkomen, zijn moeflons, herten, bevers en zwarte ooievaars en zwanen.

Eigenlijk is de hele regio één grote Cittaslow waar rustzoekers kunnen wandelen, fietsen, vissen, paardrijden, of gewoon niets doen en ontspannen.

LET OP! Dit is slechts een selectie van ons totale reisaanbod.The Travel Club biedt het grootste aanbod aan reizen en werkt samen met organisaties in binnen- en buitenland. Neem voor nog meer reismogelijkheden contact met uw reisadviseur op.

Vertrekdatum

Voorkeur Accommodatie

The Travel Club gebruikt cookies op haar website. Meer weten? - Sluit deze melding